Uutiset

Auroras-nätverket startar första svenskspråkiga grupp i Korsholm

04.06.20

Auroras-nätverket ordnar yrkesinriktad mentorverksamhet både för enskilda personer och för grupper. Utbildade invandrarkvinnor som vill ha stöd i övergången till arbetslivet och hjälp med arbetssökning är välkomna till vår grupp. Du som deltar kan vara i arbetslivet, arbetslös, studerande eller hemma med dina barn.

Under hösten 2020 startar Auroras-nätverkets första svenskspråkiga grupp i Korsholm. I gruppen diskuterar vi sådant som är till nytta för dig när du tar klivet in i det finländska arbetslivet. När du anmäler dig till gruppen, är det önskvärt att du kan diskutera teman som berör arbetslivet, på svenska. I gruppen lär du dig språk och terminologi som behövs i yrkeslivet. Auroras-grupperna leds av frivilliga mentorer, som är väl insatta i det finländska arbetslivet.

Korsholmsgruppen startar tisdagen den 8 september 2020 kl. 17-19. Gruppen träffas på tisdagar, sammanlagt 12 gånger. Du kan anmäla dig till gruppen här. Vi meddelar gruppens mötesplatsen senare på den här sidan och även direkt till de som anmält sig.

Varmt välkommen med i Auroras-verksamheten!

Förfrågningar om Korsholmsgruppen:

Tanja Aakko (på finska och engelska)
Projektchef
tanja.aakko@auroras.fi
tfn 050 4673 510

Gunilla Sandler (på svenska)
Gruppens mentor
gunilla.sandler@gmail.com
tfn 044 3160 957

Auroras-verkoston uutiskirje 3/2020

02.06.20

Auroras-verkoston uusimmassa uutiskirjeessä suuntaamme kevään jälkeen toiveikkain mielin ajatuksia valmiiksi jo kohti tulevaa syksyä ja pääkaupunkiseudulla syyskuussa aloittavia uusia Auroras-ryhmiä. Ilmoittautuminen näihin ryhmiin on nyt auki nettisivuillamme! Tässä välissä saamme nauttia vielä aluillaan olevasta upeasta kesästä, mutta onneksi syksyllekin on jo mukavia suunnitelmia odottamassa. Uutiskirjeemme voit lukea kokonaisuudessaan täältä.

Aurinkoista kesäkuun alkua!

Ilmoittautuminen pääkaupunkiseudun syksyn Auroras-ryhmiin on avattu

19.05.20

Pääkaupunkiseudulla alkaa syyskuussa viisi uutta Auroras-ryhmää. Ryhmät kokoontuvat Helsingin keskustassa ja Itäkeskuksessa (kotiäitiryhmä), Espoon Matinkylässä sekä Vantaalla Tikkurilassa ja Myyrmäessä. Ryhmiin voivat osallistua Suomeen muuttaneet, koulutetut naiset. Itäkeskuksen ryhmä on tarkoitettu kotona lapsiaan hoitaville äideille. Ryhmässä on mukana lastenhoitaja. Tarkemmat tiedot kaikista ryhmistä ja niiden ilmoittautumislomakkeet löydät täältä.

Auroras-ryhmissä opiskellaan suomalaisessa työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja ja keskustellaan työn hakemisesta Suomessa. Kaikki ryhmät ovat suomenkielisiä. Ryhmään ilmoittautuessasi sinulla on hyvä olla sellainen suomen kielen taito, että pystyt osallistumaan yhteisiin keskusteluihin. Ryhmässä saat varmuutta suomen kielen käyttämiseen ja opit työelämään liittyviä sanastoja. Auroras-ryhmiä ohjaavat suomalaista työelämää hyvin tuntevat vapaaehtoiset mentorit.

Jokaiseen ryhmään mahtuu noin kymmenen ensimmäisenä ilmoittautunutta, Suomeen muuttanutta naista. Suljemme ryhmien ilmoittautumiset viimeistään elokuun viimeisenä päivänä. Ryhmän ilmoittautuminen saattaa sulkeutua jo aiemmin, jos ryhmä on täynnä. Kaikkien pääkaupunkiseudun ryhmien yhteinen aloitustilaisuus järjestetään Helsingissä tiistaina 1.9. Sinne tulevat kaikkien ryhmien mentorit ja aktorit, eli ryhmien osallistujat.

Jos ryhmien ei syksyllä ole mahdollista tavata koronatilanteen vuoksi, järjestämme ainakin osan ryhmistä etäyhteyksien kautta. Tällöin voit osallistua ryhmään kotoa, omalta tietokoneeltasi / puhelimeltasi. Tiedotamme mahdollisista muutoksista kaikkia ryhmiin ilmoittautuneita.

Jos haluat tietää lisää, ota yhteyttä Auroras-verkoston työntekijään:

Maria Rannanheimo
Hankekehittäjä / Auroras-verkosto
maria.rannanheimo@auroras.fi
P. 045-1687421

Auroras-verkoston vuosi 2019

12.05.20

Auroras-verkoston vuoden 2019 toimintakertomus on nyt julkaistu ja löytyy täältä. Toimintakertomuksen kautta voit tutustua Auroras-hankkeeseen (2018-2021), sen suunnitelmiin ja saavutettuihin tuloksiin. Jos sinulla on jotakin kysyttävää Auroras-toiminnasta tai haluat mukaan, ota rohkeasti yhteyttä hanketyöntekijöihin.

Haluamme tässä kohtaa lausua lämpimän kiitoksen aktiivisille vapaaehtoisille ja toimintaan osallistuneilla maahanmuuttajanaisille. Ilman teitä ei olisi Aurorasta!

Auroras-hankkeen koronatiedote II

06.05.20

Noudatamme Auroras-verkostossa Valtioneuvoston koronavirusepidemian aikaisia rajoituksia ja suosituksia.

Auroras-hankkeen ensimmäisessä koronatiedotteessa olemme ohjeistaneet Auroras-ryhmien ja yksilömentorointiparien tapaamisten keskeyttämisestä 13.5. saakka.

3.-4.5. hallitus linjasi neuvotteluissaan koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta. Meitä Auroras-verkostossa koskee erityisesti kokoontumisrajoitus. 1.6. alkaen kymmenen henkilön kokoontumisrajoitus muutetaan hallituksen toimesta 50 henkilön kokoontumisrajoitukseksi.

Auroras-verkosto ohjeistaa ryhmien ja yksilömentorointiparien tapaamisten keskeytymisen jatkumisesta 31.5. saakka. Kun kokoontumisrajoitus muuttuu 1.6. koskemaan yli 50 henkilön tapaamisia, myös Auroras-ryhmät ja yksilömentorointiparit voivat tavata harkitusti. Kaikissa tapaamisissa tulee kuitenkin huomioida turvaetäisyydet ja yleiset hygieniaohjeistukset. Viime kädessä jokainen ryhmä päättää itse tapaamisistaan ja mentori ja aktori osallistumisestaan yhteisiin tapaamisiin. Etätapaamisten järjestäminen on edelleen mahdollista ja suositeltavaa.

Auroras-verkosto muistuttaa, että yli 70-vuotiaiden suositellaan edelleen välttävän fyysisiä kontakteja mahdollisuuksien mukaan. Valtioneuvosto korostaa riskiryhmään kuuluvien omaa harkintaa koronavirukseen liittyviä toimintaohjeita noudatettaessa.

Lähde:
Valtioneuvoston nettisivut, erityisesti "Hallitus linjasi suunnitelmasta koronakriisin hallinnan hybridistrategiaksi ja rajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta" -tiedote

Haluatko keskustella oman ryhmäsi tapaamisista tai onko sinulla muuta kommentoitavaa? Ota rohkeasti yhteyttä: 

Tanja Aakko, hankepäällikkö: tanja.aakko@auroras.fi, 050 467 3510

Helsingin kaupungin työllisyyspalvelut poikkeusaikana

20.04.20

Helsingin kaupunki tarjoaa myös poikkeusaikana monipuolisia työllisyyspalveluita helsinkiläisille työnhakijoille. Kaupunki järjestää työnhakijoille lakisääteisten palvelujen lisäksi neuvonta-, ohjaus- ja koulutuspalveluita sekä tarjoaa työkokeilumahdollisuuksia ja työllistää työnhakijoita palkkatuettuihin työsuhteisiin.

https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/yritykset/tyollisyys/

Kaupunki tarjoaa henkilökohtaista palvelua puhelimitse, sähköpostitse ja online-palveluna.

Palvelut:

Työllisyyden palvelutori Helsinki tarjoaa neuvontaa työnhakuun ja kouluttautumiseen liittyvissä asioissa puhelimitse, sähköpostitse ja online-palveluna. Saat apua myös työnhakijaksi ilmoittautumisessa ja ilmoittautumislomakkeen täyttämisessä (TE-toimisto hoitaa kuitenkin työnhaun viranomaisasioinnin).

Henkilökohtaista neuvontaa työnhakuun, työttömyyteen ja kouluttautumiseen ma-pe klo 10-15 puhelinpalveluna

https://tyollisyydenpalvelutori.fi/tyollisyyden-palvelutorin-digitaalinen-neuvonta/

Torstaisin työnhakuneuvontaa online-palveluna klo 12-14

https://tyollisyydenpalvelutori.fi/tapahtumat-2020/

Ajankohtaiset työpaikat ja online-rekrytointitapahtumat

https://tyollisyydenpalvelutori.fi/tapahtumat-2020/

Työnhaun materiaalit

https://tyollisyydenpalvelutori.fi/tyonhaku/

Ohjaamo Helsinki palvelee 15-29 –vuotiaita puhelimitse, sähköpostitse ja Discordissa chatin kautta. Löydät yhteystiedot Ohjaamon nettisivuilta. Samalle sivuille on koottu kattava lista muista etäkäytettävistä palveluista.

https://ohjaamo.hel.fi/ohjaamo_varautuminen_korona/

Auroras-verkoston uutiskirje 2/2020

17.04.20

Auroras-verkoston uusimmassa uutiskirjeessä kerromme verkoston korona-ajan kuulumisista ja siirtymisestä etätyöskentelyyn. Jaamme myös nettisivujemme uudet alasivut, joiden kautta sinun on mahdollista ilmoittautua verkoston vierailevaksi asiantuntijaksi tai ilmoittaa oma organisaatiosi ryhmiemme vierailukohteeksi. Lisäksi haastamme uutiskirjeessä aktoreitamme video-cv:n tekemiseen ja julkisemiseen. Ensimmäisenä video-cv:n julkaissut aktori palkitaan!

Uutiskirjeessä kerromme myös toukokuun aikana tapahtuvista työntekijämuutoksista. Voit lukea uutiskirjeen kokonaisuudessaan täältä.

Iloa alkavaan viikonloppuun!

 

Tervetuloa LinkedIn-webinaariin 1.4.2020

25.03.20

Tervetuloa Auroras-verkoston järjestämään LinkedIn-webinaariin, joka järjestetään 1.4.2020 klo 17.30-19.30 Zoomissa. Webinaarissa saat arvokkaita vinkkejä siitä, mitä LinkedIn-profiiliin kannattaa laittaa ja kuinka parannat näkyvyyttäsi työnhakijana. Webinaarin kouluttajana toimii uravalmentaja ja sparraaja Julia Kaukinen.

ILMOITTAUTUMISOHJEET

1. Ilmoittaudu webinaariin tällä lomakkeella.
Vastaathan myös ilmoittautumisen lopussa olevaan kyselyyn, jossa annetaan ennakkotietoja kouluttajalle.

2. Tutustu ennakkotehtävään (pdf)
Tehtävässä on perustietoa LinkedInistä ja muutamia kysymyksiä mietittäväksi. Jos sinulla ei ole vielä LinkedIn-profiilia, niin tee sellainen (ja ilmoittaudu webinaariin vasta sen jälkeen). Jos sinulla on jo LinkedIn-profiili, niin voit tarkistaa ennakkotehtävän listasta, onko profiilissasi kaikki perustiedot. Kysymykset ovat vain itsellesi ja vastauksia ei tarvitse lähettää kenellekään.

3. Ennen webinaaria saat sähköpostilla ohjeet Zoomin käyttöön ja liittymislinkin webinaariin. 

Monan työnhakuvinkit Suomeen muuttaville naisille

23.03.20

Kuva: Mona Abdullahi

Mona Abdullahi on yksi Auroras-verkoston vapaaehtoisista. Mona on muuttanut Suomeen Somaliasta ja hän on ammatiltaan sairaanhoitaja. Sairaanhoitajan opinnot Mona on suorittanut Suomessa. Mona osallistui Auroras-verkoston uusien mentoreiden koulutukseen syksyllä ja hänen oli tarkoitus aloittaa keväällä mentorina toimiminen Helsingin Itäkeskuksen Auroras-ryhmässä. Juuri ennen ryhmän alkua saimme kuitenkin iloisia uutisia: Mona työllistyi unelma-ammattiinsa, sairaanhoitajaksi.

Työllistymisen jälkeen Monan aika ei riittänyt viikoittaisiin Auroras-ryhmän tapaamisiin. Sen sijaan hän toimii tarvittaessa Auroras-ryhmien vierailevana asiantuntijana. Näin Mona jakaa omaa tarinaansa muille Suomeen muuttaville naisille ja tekee arvokasta vapaaehtoistyötä.

Koska Monalla on kokemusta sekä työskentelystä että työn hakemisesta Suomessa, kyselimme hänen vinkkejään muille työtä etsiville. Monan vinkit ovat seuraavanlaisia:

* Pohdi ensin, millaisesta työstä olet kiinnostunut ja miten sinun suomen kielen opiskelusi on edennyt. Työn saaminen Suomessa vaatii alan koulutusta ja riittävää kielitaitoa.

* Muista etsiä töitä erilaisilla tavoilla. TE-toimistosta saat tietoosi avoimet työpaikat, sieltä saat myös tukea työnhaussa ja ammatinvalinnassa. Löydät kuitenkin avoimia työpaikkoja myös netistä, esimerkiksi organisaation ja yrityksen omilta sivuilta.

* Voit ottaa yhteyttä suoraan työnantajiin ja kysyä työmahdollisuuksia. Voit myös jättää avoimen työhakemuksen, jos yrityksen nettisivut vaikuttavat kiinnostavilta. Muista aina liittää mukaan CV, kun lähetät työhakemuksen!

* Työn löytäminen vaatii paljon kärsivällisyyttä. Älä pety, jos et löydä heti töitä. Jatka etsimistä eri tavoilla!

Auroras-verkosto kiittää Monaa kiinnostuksesta Auroras-toimintaa kohtaan ja halusta auttaa toisia Suomeen muuttaneita naisia. Toivotamme myös paljon onnea ja iloa sairaanhoitajan työhön!

Etätapaamisten sisältöjä Auroras-ryhmiin

19.03.20

Kuva: Jan Vašek Pixabaystä

Artikkeli päivittyy. Viimeisin päivitys tehty 24.3.2020.

Auroras-hankkeen koronatiedotteessa kehotettiin ryhmiä ja yksilömentorointipareja välttämään kasvokkaisia tapaamisia 13.4.2020 saakka. Tiedotetta tarkennettiin ja vapaaehtoisia ohjeistettiin sähköpostitse poikkeuslain astuttua voimaan 17.3.2020. Uuden ohjeistuksen myötä kaikki kasvokkaiset tapaamiset keskeytetään 13.4.2020 saakka. Lisätietoa ohjeistuksista antavat tarvittaessa Auroras-verkoston työntekijät.

Tämän artikkelin tarkoituksena on auttaa mentoreita etätapaamisten suunnittelussa. Olemme kehitelleet sisältöjä muutamiin tapaamisiin ja kehitämme niitä lisää mentoreiden toiveiden pohjalta. Jos sinulla on jokin toivomus etämateriaalin aiheeksi, lähetäthän sen verkoston työntekijöille. Suunnittelemme toiveesi pohjalta etämateriaalin, jonka julkaisemme tällä sivustolla. Artikkelissa julkaistaan myös vapaaehtoisten suunnittelemia materiaaleja. Materiaaleista voi olla ryhmien lisäksi apua myös yksilömentoroinnin suunnittelussa ja ne ovat vapaasti käytettävissä.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. ETÄMATERIAALI: Työn hakeminen eri kanavien kautta

Ohjeet mentorille:

Etämateriaali on kehitetty ”Ideoita koulutetuille naisille suunnatun Auroras-ryhmän tapaamisiin” -oppaan pohjalta. Oppaassa neljännen tapaamisen teemana on ”Tietoa työn hakemisesta”. Sen tavoitteena on kokemusten vaihtaminen työnhakuun liittyvistä teemoista ja erilaisten työnhakukanavien hahmottaminen.

Etämateriaalissa valitaan kaksi työnhakukanavaa ja pohditaan niiden käyttämistä oman työnhaun tukena. Tehtävä on mahdollista toteuttaa sähköpostin tai vaikkapa WhatsAppin välityksellä. Mentorit tiedottavat tehtävänannon yhteydessä valitusta viestintäkanavasta.

Aktorin ohjeistus:

1) Suunnittele ja nauhoita puhelimellasi lyhyt video / ääniviesti (enintään 2-3 minuuttia), jossa vastaat kahteen kysymykseen:

- Millaisia kokemuksia sinulla on työn hakemisesta Suomessa?
- Mitä kanavia olet käyttänyt työpaikkojen etsimiseen?

2) Lue ”Töissä Suomessa – tietoa maahanmuuttajalle” -oppaan kappale "Työtä hakemassa" (sivut 7-12) ja tutustu PedaNetin ”Sosiaalinen media työnhaussa” -sivustoon. Kirjoita itsellesi ylös kymmenen erilaista tapaa hakea työtä. Huom! Tätä tehtävää ei tarvitse lähettää mentoreille tai muulle ryhmälle.

3) Suunnittele ja nauhoita lyhyt video (enintään 3-4 minuuttia), jossa kerrot ryhmäsi mentoreille ja toisille aktoreille kahdesta sinulle uudesta ja käyttökelpoisesta tavasta hakea työtä omalta alaltasi. Miten työn hakeminen näillä kahdella tavalla voisi omalla kohdallasi käytännössä toteutua?

4) Lähetä molemmat tekemäsi videot / ääniviestit muulle ryhmällesi sovitulla tavalla (esimerkiksi sähköpostin liitteenä tai WhatsAppilla). Ryhmäsi mentorit kertovat sinulle, millä tavalla tehtävät palautetaan.

5) Jos tehtävän aikana tuli vastaan sinulle uusia ja vieraita sanoja, selvitä esimerkiksi 5-10 keskeisen sanan merkitys itsellesi. Huom! Tätä tehtävää ei tarvitse lähettää mentoreille tai muulle ryhmälle.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. ETÄMATERIAALI: YKI-tutkintojärjestelmä
(materiaalin ovat tuottaneet Auroras-kotiäitiryhmän mentorit)

1) YKI-tutkintojärjestelmä jakautuu kolmeen osaan
On tärkeää, että valitset oikean testin /tason!

Perustason testiin A1=1 ja A2=2 menevät lähinnä ne, jotka tarvitsevat kouluun/oppilaitokseen todistuksen siitä, että ovat ylipäätään opiskelleet suomea.
Keskitason B1=3 ja B2=4 testi on laaja, koska se on kansalaisuuden hakemiseen vaadittava taso. Se myös vaaditaan aika moneen koulutukseen, koska se on itsenäisen käyttäjän taso.
Ylimmän tason testi C1=5 ja C2=6 on sellainen, että esimerkiksi jokin koulutusohjelma yliopistossa voi vaatia tason C1 = 5 tai opettajat saattavat saada kielilisää siitä, että ovat suorittaneet jonkin kielen ylimmän tason testin.

Tehtävä: Katso alla olevista linkeistä yleiskriteerit, millaista suoritusta A, B ja C -tasoilla vaaditaan (testin arvioiva opettaja käyttää vielä tarkempia kriteereitä, jotta voi määrittää, onko suorituksesi taso esim. B1 vai B2).

Puhumisen arviointikriteerit
Kirjoittamisen arviointikriteerit

Mikä ykin taitotaso kansalaisuuteen vaaditaan?
Kansalaisuuteen vaaditaan kaksi kolmosta eli B1-arvosanaa niin, että puhuminen tai kirjoittaminen tai jompikumpi on kolme (3). Pelkät suulliset kolmoset (kuunteleminen ja puhuminen) tai pelkät kirjalliset (lukeminen ja kirjoittaminen) tai pelkät ymmärtämisen taidot (lukeminen ja kuunteleminen) eivät riitä. Tästä voit lukea vielä 10 kysymystä YKIstä, jonka lopussa on laatikko, joka toivottavasti havainnollistaa sen, mitkä kolmosten kombinaatiot kelpaavat kansalaisuutta haettaessa: https://helao.fi/fi/yki-ohjeita-ja-harjoituksia-3/

Mikä ykin taitotaso opintoihin vaaditaan?
Opintojen taitotasovaatimuksista päättävät oppilaitokset. Se kannattaa siis kysyä sieltä, mihin haet opiskelemaan, koska se voi vaihdella.

Milloin tutkinto järjestetään?
Tutkinto on aina siis koko päivän ja aina lauantaina, tammikuussa, maaliskuussa, toukokuussa, elokuussa, lokakuussa ja marraskuussa. Tutkintopäivät täällä: https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/tutkintopaivat-ja-paikat

Kaikki osakokeet on aina tehtävä kokeessa, johon on ilmoittautunut
Aina on tehtävä kaikki neljä osakoetta (tekstinymmärtäminen, kirjoittaminen, puheenymmärtäminen ja puhuminen), mutta jos on saanut testissä vain yhden kolmosen ja seuraavalla kerralla saa toisen kolmosen, yhdistettynä nuo kaksi todistusta ovat pätevät esimerkiksi kansalaisuutta haettaessa. Tietysti ne on siis silti oltava edellä kerrottu tietty kombinaatio.

Tutkintotodistus
Tutkintotodistuksen saat vain silloin, kun olet osallistunut kaikkiin osakokeisiin. Tutkinto suoritetaan kokonaan saman päivän aikana. Testistä ei voi kesken kaiken lähteä pois, silloin se katsotaan keskeytetyksi. Kuten edellä jo on sanottu, voit kuitenkin osoittaa hyväksyttävät osakokeet yhdistämällä useamman tutkintotodistuksen (1.1.2012 jälkeen annetut tutkintotodistukset).

2) Kotitehtäviä

Tehtävä 1: Tee alla olevan linkin takaa löytyviä yki-harjoituksia (eivät ole yki-testejä).  Monivalintatehtävät voi tarkistaa heti, kun on tehnyt tehtävän painamalla ”vastaa” -kohtaa. 

http://ykitesti.solki.jyu.fi/tutustu-testiin/testifin/

Tehtävä 2: Kirjoita mielipidekirjoitus Internetin keskustelupalstalle. Voit valita kahdesta aiheesta:

 1. Paras hoitopaikka pienelle lapselle – oma koti vai päiväkoti?
 2. Nykymuoti on mautonta.

Kerro kirjoituksessasi:

 • Mistä asiasta kirjoitat?
 • Mitä mieltä olet siitä? Miksi? Perustele ainakin kolmella tavalla.

Tehtävä on Keskitason (B) tehtävä ja se löytyy osoitteesta: http://ykitesti.solki.jyu.fi/tutustu-testiin/testifin/keskitaso-kirjoittaminen/

Lisää harjoituksia (vapaaehtoinen tehtävä):
Helsingin Aikuisopisto: synonyymeja (voit tarkistaa itse)
Sanasto, rakenne ja tekstinymmärtämistehtäviä (voit tarkistaa itse)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3. ETÄTEHTÄVÄ: LinkedIn tutuksi 

1. Tutustu materiaaliin LinkedIn-perusteet, pohdiskelutehtävä
2. Tee itsellesi LinkedIn-profiili tai tarkista tehtävän pohjalta, onko profiilissasi ainakin perustiedot
3. Liity Auroras-verkoston LinkedIn-ryhmään ja kommentoi jo olemassaolevia julkaisuja tai tee oma työelämäteemainen julkaisu
4. Kun perusasiat ovat kunnossa LinkedIn-profiilissasi, kannattaa tutustua myös työnhakua tukeviin asetuksiin ja työpaikkojen hakemiseen LinkedInissä. Näistä opit lisää mm. Auroras-verkoston järjestämissä LinkedIn-koulutuksissa (seuraava koulutus järjestetään webinaarina 1.4.2020 klo 17.30-19.30, lue lisää ja ilmoittaudu mukaan)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Auroras-hankkeen koronatiedote

13.03.20

Päivitetty 31.3.2020

Noudatamme Auroras-hankkeessa Valtioneuvoston ohjeita koronaviruksen hidastamiseksi.

Näin ollen Auroras-ryhmien ja yksilömentoreiden tapaamiset kasvokkain keskeytetään ainakin 13.5.2020 saakka.

Auroras-hankeessa seurataan tiiviisti tilannetta ja viranomaissuosituksia ja mahdollisista muutoksista tiedotetaan hyvissä ajoin. Toivomme, että tilanteeseen suhtaudutaan rauhallisin mielin.  Tietoa koronaviruksesta selkosuomeksi (THL)

Ryhmistä ja mentorointipareista osa tapaa etänä ja netin välityksellä. Auroraksen nettisivuilla olevaan artikkeliin kootaan vinkkejä etätapaamisiin. Auroras-hanke järjestää myös kevään aikana webinaareja toiveiden ja mahdollisuuksien mukaan. Auroraksen työntekijät auttavat myös mielellään ryhmiä ja yksilömentoreita etätapaamisten suunnittelussa.

Onko sinulla kysyttävää tai kommentoitavaa? Ota rohkeasti yhteyttä: 

Emmi Juutilainen, hankepäällikkö (perhevapaan sijainen): emmi.juutilainen@auroras.fi, 045 168 7421
Tanja Aakko, hankekehittäjä: tanja.aakko@auroras.fi, 050 467 3510

 

Tiedote Auroran päivän seminaarista 10.3.2020

11.03.20

Kansainväliset osaajat ovat jo täällä

Suomeen halutaan lisää kansainvälisiä osaajia paikkaamaan työvoimavajetta, mutta jo nyt maassamme jätetään hyödyntämättä valtava määrä koulutettujen maahanmuuttajien osaamista ja kielitaitoa. Auroran päivän seminaarissa 10.3.2020 nostettiin esiin erityisesti naisten osaaminen.

Suomen Akateemisten Naisten Liiton hallinnoima Auroras-verkosto on vuodesta 2012 tukenut Suomessa asuvien ulkomaalaisten naisten suomen kielen taidon osaamista parantaakseen heidän edellytyksiään päästä koulutustaan vastaaviin työtehtäviin. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen katsauksen (Kotoutumisen kokonaiskatsaus 2019) mukaan etenkin naisten osalta työllisyysaste jää alhaiseksi hyvästä koulutuksesta ja suomen kielen taidosta huolimatta.

Seminaarin tervehdyspuheessa europarlamentaarikko Henna Virkkunen iloitsi siitä, miten eduskunnassa on ennätysmäärä naisia. Myös Euroopan parlamentissa ennen brittien lähtöä oli ennätyksellisesti 40 % naisia. Mutta työelämässä naisten työpanos on saatava paremmin hyödynnetyksi, Virkkunen huomautti. Euroopassa naisten koulutustaso on jo nyt korkeampi kuin miesten. Siitä huolimatta naisten työllisyysaste on huonompi ja naisten palkkataso on Euroopassa keskimäärin 16 % huonompi kuin miesten. Hän kertoi Euroopan komission johtajan Ursula von der Leyenin tasa-arvotavoitteista. EU-tasolla tapahtuu siis paljon myönteisiä asioita, Virkkunen korosti. Suomessa hän näkee tavoitteina perhevapaiden uudistuksen, segregaation purkamisen sekä diversiteetin nostamisen työpaikoilla. Viimeinen on tärkeä myös Auroras-verkostolle.

Sosiologian professori Sirpa Wrede Helsingin yliopistosta nosti esiin suomalaisten helposti ajattelevan, että suomalaisten tapa toimia on järkevä ja siirtolaiset uhkaavat työelämää. Tämä johtaa helposti ”me ja muut” -ajatteluun. Wrede näkeekin, että siirtolaisuudesta voi helposti muodostua myös segregaation peruste. Hän näkee ratkaisuna, että moninaisuus hyväksytään valtavirraksi ja rakennetaan työpaikoilla uutta kulttuuria.

Erittäin tärkeänä työelämässä hän pitää tarvetta yksilöidä perehdyttämistä. Myös kielitaidon tukemisen pitää olla systemaattista. Selkokielisistä ohjeista olisi hyötyä muillekin kuin siirtolaisille. Wrede on tutkinut erityisesti hoiva-alaa ja huomannut, että EU:n ulkopuolelta tulevat päätyvät helpoimmin sijaisiksi ja keikkatyöläisiksi. Samoin siirtolaiset harvoin päätyvät johtotehtäviin. Myös koulutettujen tasa-arvon tiellä on paljon esteitä mm. rekrytointikäytännöissä.

Europarlamentaarikon poliittisena avustajana toiminut Mervi Katainen tarkasteli työelämän tasa-arvotilannetta EU:n alueella. Koko EU:ssa naisten ja miesten työllisyysasteiden ero on kaventunut, molempien työllisyys on parantunut, naisten enemmän. Hän esitteli myös koulutuksen merkitystä työllistymiseen ja erityisesti naisilla alhainen koulutustaso johtaa dramaattiseen laskuun työllisyysasteessa. Naisten ja miesten välinen palkkaero on jopa 40 %, kun ei verrata pelkästään perusansiota, vaan otetaan mukaan osa-aikatyöt, palkkaerot aloittain sekä vanhempien vapaat. Miesten eläkkeet ovat 35,7 % korkeampia kuin naisten. Hän korosti, että tasa-arvo on korkealla EU:n agendalla.

Kulttuuritulkki ja tuoreen International Working Women of Finland -järjestön puheenjohtaja Chiara Costa-Virtanen kertoi kansainvälisten naisosaajien kohtaamista haasteista Suomessa sekä ratkaisuista, joiden avulla he saavat äänensä kuuluviin suomalaisessa työelämässä. Ulkomaalaisten on joskus vaikea todistaa koulutustaan, jos Suomessa ei ole vastaavaa koulutusta. Costa-Virtasen neuvo oli pitää todistuksen lisäksi mukana selvitystä, minkälaisia töitä voi tehdä. Oman verkoston puutetta hän kertoi itse paikanneensa ottamalla yhteyttä ihmisiin, jotka hänen mielestään tekevät ”unelmaduunia” ja pyytänyt heitä kertomaan työstään.

Koska suurin osa työpaikoista ei tule julkiseen hakuun, Costa-Virtanen neuvoi tutkimaan yritysten omia sivuja ja ottamaan yhteyttä yrityksiin, jotka kiinnostavat. Yritysten sivuilla kannattaa täyttää avoimia hakemuksia ja, kun on aktiivisesti itse yhteydessä, saattaa saada myös vinkin, kun sopiva paikka on avautumassa. Hän piti tärkeänä mentorointia sekä ryhmätukea, jossa olisi mukana myös kantasuomalaisia.

Auroras-verkosto on järjestänyt vuodesta 2017 lähtien pääkaupunkiseudulla ryhmiä, joissa kokeneet vetäjät ohjaavat työelämään liittyvää keskustelua suomeksi. Verkosto toimii myös Turussa ja Vaasassa, missä järjestetään yksilömentorointia.

Auroras-verkosto on nimetty 1800-luvun Suomessa vaikuttaneen Aurora Karamzinin mukaan. Häntä voidaan pitää aikansa kansainvälisenä koulutettuna naisena.

Teksti ja kuvat: Virve Obolgogiani

Tiedote: Kansainväliset osaajat ovat täällä jo ja Suomella ei ole varaa menettää heitä

05.03.20

Suomen Akateemisten Naisten Liitto/Auroras-verkosto
TIEDOTE 4.3.2020

Suomeen halutaan lisää kansainvälisiä osaajia paikkaamaan työvoimavajetta, mutta jo nyt maassamme jätetään hyödyntämättä valtava määrä koulutettujen maahanmuuttajien osaamista ja kielitaitoa. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen katsauksen (Kotoutumisen kokonaiskatsaus 2019) mukaan etenkin naisten osalta työllisyysaste jää alhaiseksi hyvästä koulutuksesta ja suomen kielen taidosta huolimatta. Helsingin Sanomat nosti esille kansainvälisyysosaamisen arvon ulkomaalaisia opiskelijoita käsittelevässä pääkirjoituksessaan 26.2.2020. Opiskelijoiden lisäksi kansainvälisyysosaamista on myös Suomeen jo aikaisemmin muuttaneilla koulutetuilla naisilla, mutta ovet eivät silti välttämättä aukea koulutusta vastaaviin työtehtäviin.

Tähän epäkohtaan etsitään ratkaisuja Suomen Akateemisten Naisten Liiton hallinnoiman Auroras-verkoston järjestämässä seminaarissa, joka järjestetään 10.3.2020 Eurooppasalissa Helsingissä. Seminaarin alussa kuullaan korkeakoulutettujen naisten työllistymisestä koko EU:n tasolla europarlamentaarikko Henna Virkkusen videotervehdyksen muodossa. Tämän jälkeen suunnataan katse takaisin Suomeen, kun sosiologian professori Sirpa Wrede Helsingin yliopistosta kertoo Suomen työelämästä maahan muuttaneen näkökulmasta. Wreden puheenvuorossa pohditaan moninaisuutta ja monikielisyyttä työelämän muutossuuntina ja herätellään kuulijoita miettimään, pitävätkö niin kutsutut ”talon tavat” joitakin työntekijöitä työyhteisön ulkopuolella.

Seuraavassa puheenvuorossa europarlamentaarikon poliittisena avustajana toiminut Mervi Katainen tarkastelee työelämän tasa-arvotilannetta EU:n alueella sekä EU:n toimia tasa-arvon edistämiseksi. Ohjelman päättää kulttuuritulkki ja tuoreen International Working Women of Finland -järjestön puheenjohtaja Chiara Costa-Virtanen, joka kertoo kansainvälisten naisosaajien kohtaamista haasteista Suomessa sekä ratkaisuista, joiden avulla he saavat äänensä kuuluviin suomalaisessa työelämässä.

Auroran päivän seminaari ”Kohti tasa-arvoista työelämää” on maksuton ja kaikille avoin. Tilaisuuden järjestävä Auroras-verkosto tukee Suomeen muuttaneiden koulutettujen naisten työllistymistä työelämäaiheisella yksilö- ja ryhmämentoroinnilla. Vuodesta 2012 toiminut verkosto on nimetty 1800-luvun Suomessa vaikuttaneen Aurora Karamzinin mukaan ja verkosto järjestää vuosittain työelämäteemaisen seminaarin Auroran nimipäivänä.

----------------------------------------------------------------------

Ohjelma

AURORAN PÄIVÄN SEMINAARI ”KOHTI TASA-ARVOISTA TYÖELÄMÄÄ”
10.3.2020 klo 16.30-18.30 (ohjelma salissa klo 17 alkaen)
Eurooppasali, Malminkatu 16, Helsinki

16.30 Tervetuloa! Tarjoilua ja seurustelua

17.00 Ohjelma alkaa salissa

 • Stand up -esitys: kiinalais-suomalainen koomikko TaoLin
 • Aloitussanat
 • Videotervehdys Brysselistä: Korkeakoulutettujen naisten työllistyminen EU:ssa
  europarlamentaarikko Henna Virkkunen
 • Talossa aina talon tavalla? Suomen työelämä muualta muuttaneiden näkökulmasta
  sosiologian professori Sirpa Wrede (Helsingin yliopisto)
 • Näkemyksiä Brysselistä: Työelämän tasa-arvo EU:ssa
  europarlamentaarikon poliittisena avustajana toiminut Mervi Katainen, VTM
 • Kohti ratkaisuja: koulutettujen naisten urapolut Suomessa
  Kulttuuritulkki ja International Working Women of Finland -järjestön puheenjohtaja Chiara Costa-Virtanen, BA
 • Loppusanat ja yleisökommentit

18.30 Tilaisuus päättyy

Tilaisuuden jälkeen halukkaat voivat jatkaa keskustelua Eurooppasalin lähellä olevassa kahvilassa tai ravintolassa. Jatkopaikasta kerrotaan seminaarissa.

Ilmoittaudu seminaariin tällä lomakkeella

Kuva: Mimi Thian/Unsplash

Yritysvierailu ja sparraus Baronalla 27.4.2020 - siirtyy syksyyn

27.02.20

PÄIVITYS 3.4.2020: Tilaisuus siirtyy syksyyn 2020.
------------------------------------------------------------------------

Auroras-hanke järjestää yritysvierailun Baronalle 27.4.2020 klo 16-19. Paikkana on Baronan Olohuone (Töölönlahdenkatu 3B, Helsinki). Vierailulla saat tietoa Baronan työmahdollisuuksista ja käytännön vinkkejä työnhakuun.

Yritysvierailu on suunnattu kaikille Auroraksen aktoreille ja mentoreille. Lisäksi tilaisuuteen osallistuu Baronan Relocation-asiakkaita ja siksi tämän Auroras-tapahtuman kielenä on poikkeuksellisesti englanti.

Lämpimästi tervetuloa tähän varmasti hyödylliseen tilaisuuteen. Ilmoittaudu mukaan täällä. 

Tietoa Baronasta:

"Barona on pohjoismainen henkilöstöalan yritys, joka tekee jatkuvasti työtä kehittääkseen työelämää paremmaksi. Uudistamme työelämän, ja olemme kumppani työn ja elämän muutoksessa. Toimintaamme ohjaa rohkeus, vastuullisuus, vapaus ja yhdessä tekeminen.

Tarjoamme innostavia työmahdollisuuksia Suomessa sekä kansainvälisesti, ja tuemme sinua urasi eri käänteissä. Etsimme vuosittain työpaikan yli 30 000 ihmiselle – kauttamme voit työllistyä mm. IT-alan, HR:n, taloushallinnon, asiakaspalvelun, myynnin ja kaupan alan sekä markkinoinnin ja viestinnän tehtäviin."

Lisätietoa: barona.fi 

Tervetuloa Auroraksen video-CV-työpajaan

24.02.20


Tervetuloa Auroras-verkoston järjestämään video-CV-työpajaan, joka järjestetään 18.3.2020 klo 17-20 WEBINAARINA. Kaikille ilmoittautuneille lähetetään sähköpostilla ohjeet, kuinka webinaariin osallistutaan.

Työpajassa opit, kuinka videolla kannattaa puhua ja miten video kuvataan, editoidaan ja laitetaan nettiin. Työpaja on suunnattu kaikille Auroras-ryhmien aktoreille (voit myös osallistua, jos olet aikaisemmin ollut mukana Auroras-ryhmässä). Mentorit voivat tulla halutessaan mukaan kuuntelemaan.

Työpajan vetäjänä toimii uravalmentaja ja sparraaja Julia Kaukinen.  Ilmoittaudu mukaan täällä: https://cutt.ly/Hr9wzmm

Lämpimästi tervetuloa oppimaan uutta!

Kuva: Unsplash/Angela Franklin

Ilmoittaudu Auroran päivän seminaariin 10.3.2020

13.02.20

Auroran päivän seminaari
KOHTI TASA-ARVOISTA JA MONIMUOTOISTA TYÖELÄMÄÄ
10.3.2020 klo 16.30-18.30
Eurooppasali, Malminkatu 16 Helsinki

Suomeen halutaan lisää kansainvälisiä osaajia paikkaamaan työvoimavajetta, mutta kuinka jo täällä asuvat otetaan vastaan työelämässä? Jääkö esimerkiksi koulutettujen naisten osaaminen hyödyntämättä? Entä kuinka työelämän tasa-arvoa voidaan edistää EU:ssa, jotta naisten työllisyys ja palkkataso yltäisi samalle tasolle miesten kanssa?

Näitä kysymyksiä käsitellään Auroras-verkoston perinteisessä Auroran päivän seminaarissa. Lisäksi kuulijoita herätellään pohtimaan, kuinka monimuotoisuus ja myös monikielisyys voisi aidosti toteutua suomalaisessa työelämässä.

Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Tarjoilujen ja rajatun paikkamäärän vuoksi Auroras-verkosto pyytää ilmoittautumaan tilaisuuteen tällä lomakkeella. Tilaisuus pyritään striimaamaan Suomen Akateemisten Naisten Liiton Facebook-sivulle.

OHJELMA

16.30 Tervetuloa! Tarjoilua ja seurustelua
17.00 Ohjelma alkaa salissa

Stand up -esitys: kiinalais-suomalainen koomikko TaoLin

Aloitussanat

Videotervehdys Brysselistä: Korkeakoulutettujen naisten työllistyminen EU:ssa europarlamentaarikko Henna Virkkunen

Talossa aina talon tavalla? Suomen työelämä muualta muuttaneiden näkökulmasta
Sosiologian professori Sirpa Wrede (Helsingin yliopisto)

Näkemyksiä Brysselistä: Työelämän tasa-arvo EU:ssa
europarlamentaarikon poliittisena avustajana toiminut Mervi Katainen, VTM

Kohti ratkaisuja: koulutettujen naisten urapolut Suomessa
Kulttuuritulkki ja International Working Women of Finland -järjestön puheenjohtaja Chiara Costa-Virtanen, BA

Loppusanat ja yleisökommentit

18.30 Tilaisuus päättyy

Tilaisuuden jälkeen halukkaat voivat jatkaa keskustelua Eurooppasalin lähellä olevassa kahvilassa tai ravintolassa. Jatkopaikasta kerrotaan seminaarissa.

Etsimme vapaaehtoisia yksilömentoreiksi, lasten leikittäjiksi ryhmään sekä Auroran päivän viestinnällisiin tehtäviin

04.02.20

 

Auroras-verkosto tarjoaa yksilö- ja ryhmämentorointia maahan muuttaneille, koulutetuille naisille ja maahan muuttaneille kotiäideille. Auroras-verkostossa on tällä hetkellä 40-50 vapaaehtoista yksilö- tai ryhmämentoria. Yksilömentorointia on Vaasassa, ryhmämentorointia pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Keväällä yksilömentorointia pilotoidaan ensimmäistä kertaa myös pääkaupunkiseudulla. 

YKSILÖMENTOROINTI

Jos asut Vaasassa ja olet kiinnostunut osallistumaan yksilömentorointiin, ilmoittaudu mukaan nettisivujen kautta. Vaasan uusi yksilömentoroinnin ryhmä alkaa helmikuussa.

Pääkaupunkiseudulla ryhmiin osallistuneet naiset voivat ryhmän päättyessä toivoa yksilömentoria omalta alaltaan. Keväällä tarvitsemme uusia yksilömentoreita seuraavilta aloilta:

 • biologia
 • matkailuala
 • it-ala
 • sosiaaliala

Toivomme, että mentorin on mahdollista tavata aktoria 6-8 kertaa kolmen kuukauden aikana. Mentorit haastatellaan ja he tapaavat aktorin ensimmäisen kerran yhdessä työntekijän kanssa. Tapaamisella määritellään yksilömentoroinnin tavoitteet. Odotamme mentoreilta oman alansa tuntemusta ja työkokemusta, laajat verkostot ovat avuksi vapaaehtoistehtävässä.

LASTEN LEIKITTÄJÄT

Itäkeskuksen kotiäideille suunnatussa Auroras-ryhmässä on vanhempien lisäksi myös lapsia. Ryhmä alkaa perjantaina 7.2. klo 10-12 ja tapaa viikoittain yhteensä kahdeksan kertaa. Toivomme ryhmään 1-3 vapaaehtoista tai opiskelijaa, jotka voivat ottaa vastuuta lasten leikittämisestä vanhempien osallistuessa ryhmään. Toivomme lasten leikittäjiltä 18 vuoden ikää. Arvostamme rohkeutta ja kokemusta pienten lasten kanssa olemisesta. Työntekijä on mukana ensimmäisellä kerralla.

VIESTINNÄLLISET VAPAAEHTOISTEHTÄVÄT AURORAN PÄIVÄN SEMINAARISSA

Järjestämme Auroran päivän seminaarin Eurooppasalissa 10.3. klo 16.30-18.30. Toivomme tilaisuuteen mukaan vapaaehtoista naista tai naisia, jotka voisivat:

 • striimata tapahtuman
 • ottaa tapahtumasta valokuvia (oma kamera tai hyvä kännykkäkamera)
 • kirjoittaa tapahtumasta uutisen nettisivuillemme

Valitsemme Auroran päivän vapaaehtoistehtäviin ensisijaisesti maahan muuttaneita naisia. Meillä on striimaukseen tarvittavat välineet ja perehdytämme niiden käyttöön. Nettisivuille tulevan uutisen voimme tarvittaessa oikolukea kielen osalta. Jos olet kiinnostunut vain yhdestä yllä mainitusta tehtävästä, sinun kannattaa ottaa silti yhteyttä meihin.

Yhteydenotot kaikkien vapaaehtoistehtävien osalta:
Tanja Aakko, hankekehittäjä, tanja.aakko@auroras.fi, p. 050-467 3510.
Halutessasi kirjoitamme kaikista vapaaehtoistehtävistä todistuksen. Huomioithan, että kaikki verkostomme vapaaehtoiset ovat naisia.

 

Materiaalipankki auttaa Auroras-ryhmän ja yksilömentoroinnin suunnittelussa

03.02.20

Kuva: David Schwarzenberg Pixabaystä

Auroras-hankkeen yhtenä tavoitteena on tuottaa yksilö- ja ryhmämentoroinnin tueksi materiaaleja. Tätä varten Auroraksen nettisivuille on tehty materiaalipankki.

Materiaalipankista löytyy aika paljon Auroras-verkoston omia materiaaleja:

-lyhyt tiivistelmä Auroras-hankkeen tavoitteista
-mentoreiden ja aktoreiden ohjeistukset
-dokumentti kielen oppimisen tukemisesta
-muistilista ryhmän ensimmäiseen tapaamiseen ja ohjeet pelisääntökeskustelun käymiseen
-osallistujalista ryhmän raportoinnin tueksi
-malli oppimispäiväkirjaan

Auroras-hankkeessa tuotettujen materiaalien lisäksi olemme koonneet materiaalipankkiin linkkejä, joiden kautta vapaaehtoiset voivat kartuttaa tietoaan työelämämentoroinnista ja saada apua Auroras-ryhmän ja yksilömentoroinnin suunnitteluun. Materiaalipankissa on linkkivinkkejä myös aktoreiden kotoutumisen ja työllistymisen tueksi. Ne löytyvät erilliseltä "Tietoa aktoreille" -sivulta.

Materiaalipankkia kehitetään koko Auroras-hankekauden (2018-2021) ajan. Kuulemme kehittämistyössä erityisesti Auroras-ryhmien ja yksilömentoreiden toiveita, tarpeita ja palautetta.

Merkkaa jo kalenteriin: Auroran päivän seminaari 10.3. Eurooppasalissa

30.01.20

Auroran päivän seminaari järjestetään tänä vuonna 10.3.2020 klo 16.30-18.30 Eurooppasalissa Helsingissä. Kannattaa merkata päivämäärä jo kalenteriin. Tilaisuus pyritään myös striimaamaan, jotta sitä voi seurata mm. myös muilla Auroras-paikkakunnilla.

Teemana on työelämän epätasa-arvoiset rakenteet Suomessa ja muualla Euroopassa. Teemaa tarkastellaan eri näkökulmista ja loistavien puhujien toimesta. Luvassa on myös tarjoiluja sekä stand up -esitys.

Seminaari on kaikille avoin ja maksuton. Auroran päivän seminaaria on järjestetty perinteisesti Auroran nimipäivänä. Auroras-verkosto on saanut nimensä vaikutusvaltaiselta Aurora Karamzinilta (1808 - 1902), joka oli kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, hyväntekeväisyydestä ja naiskasvatuksesta.

Keväällä alkaa neljä uutta Auroras-ryhmää

09.01.20

Auroras-ryhmiin voivat osallistua maahan muuttaneet, koulutetut naiset ja maahan muuttaneet kotiäidit. Ryhmissä saat mahdollisuuden keskustella suomalaisesta työelämästä ja työnhausta sekä tutustua uusiin ihmisiin. Ryhmissä puhutaan suomea. Toivomme, että sinun on mahdollista osallistua ryhmän keskusteluihin suomen kielellä.

Helsingin keskustan koulutetuille naisille suunnatun ryhmän ensimmäinen tapaaminen on keskiviikkona 22.1. klo 17.30-19.30 Keskustakirjasto Oodissa (Töölönlahdenkatu 4). Ryhmä tapaa yhteensä kaksitoista kertaa. Ilmoittautuminen ryhmään tapahtuu täällä.

Espoon Matinkylän koulutetuille naisille suunnattu ryhmä alkaa keskiviikkona 12.2. klo 17.30-19.30. Ryhmän tapaamiset ovat Ison Omenan kirjastossa (Suomenlahdentie 1). Ryhmä tapaa yhteensä kaksitoista kertaa. Ryhmän ilmoittautumislomake löytyy täältä.

Helsingin Itäkeskuksen kotiäideille suunnattu ryhmä alkaa perjantaina 7.2. klo 10-12. Ryhmän tapaamiset järjestetään Itäkeskuksen kirjastolla (Kulttuurikeskus Stoa, Turunlinnantie 1). Ryhmään ovat tervetulleita myös lapset, heille on järjestetty tekemistä tapaamisten ajaksi. Ryhmä tapaa yhteensä kahdeksan kertaa. Ryhmän ilmoittautumislomake löytyy täältä.

Vaasassa käynnistyy helmikuussa uusi yksilömentorointikierros. Mentorointikierrokselle ovat tervetulleita Suomeen muuttaneet, koulutetut naiset ja suomalaista työelämää tuntevat mentorit. Yksilömentoroinnin tarkoituksena on ammatillisen osaamisen välittäminen kahden samalla ammattialalla työskentelevän henkilön välillä. Prosessiin kuuluvat ryhmän yhteiset alku-, väli- ja lopputapaamiset. Yksilömentorointiin ilmoittaudutaan Vaasan Auroraksen nettisivujen kautta.

Löydät lisää tietoa Auroras-ryhmään osallistumisesta myös nettisivuiltamme. Jos haluat keskustella ryhmään osallistumisesta, voit ottaa yhteyttä myös Auroras-hankkeen työntekijöihin.

TERVETULOA MUKAAN ILOISEEN NAISJOUKKOOMME!

Auroraksen joulutervehdys ja joululomatiedote

19.12.19

Auroras-verkosto toivottaa rentouttavaa joulua ja onnellista uutta vuotta kaikille verkoston mentoreille, aktoreille, ohjausryhmille ja yhteistyökumppaneille.

Joulukorttien lähettämisen sijaan olemme tehneet Suomen UN Womenille lahjoituksen, jolla tuetaan naisten ammattikoulutusta, yrittäjyyttä ja toimeentuloa.

Hanketyöntekijät ovat lomalla 20.12.2019 - 6.1.2020 (hankepäällikkö on tavoitettavissa 2.-3.1.2020).

Vaasassa käynnistyy helmikuussa uusi yksilömentorointikierros

18.12.19

Vaasassa käynnistyy helmikuussa uusi yksilömentorointikierros. Mentorointikierrokselle ovat tervetulleita sekä maahan muuttaneet, koulutetut aktorit että uudet suomalaista työelämää tuntevat mentorit. Molemmat ilmoittautuvat mukaan Vaasan Auroraksen nettisivujen kautta.

Yksilömentoroinnin tarkoituksena on ammatillisen osaamisen ja niin sanotun hiljaisen tiedon välittäminen kahden samalla ammattialalla työskentelevän henkilön välillä. Prosessi mahdollistaa myös verkostojen laajentumisen, sillä yksittäisten mentoriparien työkentelyn lisäksi ryhmä kokoontuu yhteisiin alku-, väli- ja lopputapaamisiin.

Lisää tietoa yksilömentoroinnista Vaasassa sekä ilmoittautuminen helmikuussa alkavalle mentorointikierrokselle Vaasan Auroraksen nettisivuilla.

Lämpimästi tervetuloa mukaan iloiseen joukkoomme!

Auroras-verkoston uutiskirje 6/2019

18.12.19

Auroras-verkoston uusimmasta uutiskirjeestä löytyvät tiedot keväällä alkavista ryhmistä ja yksilömentoroinnista sekä kutsu pääkaupunkiseudun kevätkauden aloitustilausuuteen torstaina 16.1. klo 17-19.30. Tilaisuuteen on suunnitteilla paneelikeskustelu, jossa sekä Auroraksen aktorit ja mentorit voivat kertoa kokemuksistaan Auroras-verkostossa. Paneelikeskusteluun voit ilmoittautua samalla, kun ilmoittaudut aloitustilaisuuteen.

Uutiskirjeessä jaamme myös graduntekijä Julia Heinosen avunpyynnön. Vaasan yliopistossa strategista johtamista opiskeleva Julia etsii haastateltavia tutkielmaansa varten. Tutkielman aiheena on koulutettujen naisten integroituminen Suomen työmarkkinoille.

Lue uutiskirje kokonaisuudessaan täältä.

Auta gradun tekijää, ilmoittaudu haastateltavaksi

16.12.19

Strategista johtamista Vaasan yliopistossa opiskeleva Julia Heinonen etsii haastateltavia pro gradu -tutkielmaansa varten. Aiheena on koulutettujen naisten integroituminen Suomen työmarkkinoille. Heinonen  haluaa tutkielman avulla edistää maahan muuttaneiden naisten työllistymistä ja tuoda esille sitä, kuinka paljon arvokasta urapääomaa ja perspektiiviä naiset eri kulttuureista voisivat tuoda yrityksiin.

Haastateltavaksi etsitään kahdeksaa koulutettua maahanmuuttajanaista erilaisista taustoista ja elämäntilanteista. Voit ilmoittautua haastateltavaksi vastaamalla alla olevaan kyselyyn (suomeksi tai englanniksi). Alustavan kyselyn jälkeen gradun tekijä valitsee haastateltavat. Kaikki haastatteluun valitut saavat palkinnoksi Finnkinon elokuvalipun.

Alustava kysely liittyen Pro Gradu -tutkielmaan "Kuinka koulutetut maahanmuuttajanaiset integroituvat Suomen työmarkkinoille - vertaileva case-tutkimus työssäkäyvien ja työttömien maahanmuuttajanaisten välillä"

Preliminary inquiry related to Master's thesis "How do educated immigrant women integrate to the labor market in Finland - compared case study between employed and unemployed immigrant women" (ENG)

Pääkaupunkiseutu: kevätkauden aloitustilaisuus 16.1.2020

10.12.19

Tervetuloa Auroras-verkoston pääkaupunkiseudun aloitustilaisuuteen, joka järjestetään 16.1.2020 klo 17-19.30 Maikki Friberg -kodissa (Bulevardi 11 A ). Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki Auroras-verkostossa mukana olevat ja olleet sekä toiminnasta kiinnostuneet. Ohjelmassa on rentoa yhdessäoloa ja verkostoitumista. Tarjolla on alkoholitonta boolia ja pientä purtavaa.

OHJELMA  

17.15-17.30 Tietoisku Maikki Friberg -kodista ja Naisasialiitto Unionista
17.30-18.00 Perustietoa Auroras-verkostosta ja kevään 2020 suunnitelmat
18.00-18.30 Tauko: Nautitaan tarjoiluista ja tutustutaan toisiimme
18.30-19.00 Paneelikeskustelu: Näkökulmia Auroras-mentorointiin, työnhakuun ja työllistymiseen
19.00-19.30 Ideoiden ja toiveiden keräämistä keväälle 2020

Lämpimästi tervetuloa viihtymään ja verkostoitumaan! Tarjoilujen vuoksi toivomme ennakkoilmoittautumista.

Ilmoittautumislomake: Auroras-verkoston kevätkauden 2020 aloitustilaisuus

Kysyttävää? Ota yhteyttä: emmi.juutilainen@auroras.fi, 045 168 7421

Kuva: Unsplash/ Priscilla Du Preez

Haluatko ilmoittautua mukaan Auroras-ryhmään pääkaupunkiseudulla? Katso alkavat ryhmät ja ilmoittaudu mukaan täällä.

Itäkeskuksessa alkaa Auroras-ryhmä kotiäideille

04.12.19

 • Oletko Suomeen muuttanut nainen ja kotona lapsen tai lasten kanssa?
 • Haluatko oppia keskustelemaan suomen kielellä?
 • Haluatko tietoa opiskelusta ja työpaikoista Suomessa?
 • Haluatko keskustella haaveistasi?

Tule mukaan Auroras-ryhmään. Ryhmässä voit jutella muiden naisten kanssa elämästäsi, haaveistasi ja tulevaisuuden suunnitelmista.

Ryhmän tapaamiset ovat Helsingin Itäkeskuksessa, Stoan kirjastolla perjantaisin kello 10-12. Ryhmä alkaa 7.2.2020. Ryhmässä puhutaan suomea ja myös ohjaajat ovat naisia.

Itäkeskuksen Auroras-ryhmä on tarkoitettu äideille, jotka hoitavat lapsia kotona. Sinulla ei tarvitse olla koulutusta tai työkokemusta Suomesta.

Voit ottaa lapset mukaan ryhmään. Lapset leikkivät viereisessä huoneessa toisen aikuisen kanssa ja pääsevät tarvittaessa sinun luoksesi. Ryhmässä tarjotaan pieni välipala.

Ryhmä tapaa yhteensä kahdeksan kertaa. Ryhmän tapaamiset ovat aina perjantaiaamuisin. Me toivomme, että sinä voit osallistua kaikkiin ryhmän tapaamisiin.

Jos sinä haluat tulla Auroras-ryhmään, täytäthän ilmoittautumislomakkeen täällä. Kun olet täyttänyt lomakkeen, lähetämme sinulle sähköpostia.

Myyrmäen Auroras-ryhmä vieraili it-palvelutalo Ateassa

28.11.19

Kuvassa Auroras-ryhmän aktorit tutustumassa it-palvelutalo Ateaan. Ateaa esitteli henkilöstö- ja viestintäjohtaja Sarita Laras (oik.). Kuva: Riitta Sivenius

Auroras-ryhmissä opiskellaan suomalaisessa työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja sekä työelämäsuomea. Ryhmien tavoitteena on tutustua työelämään myös konkreettisesti, joko yritysvierailujen tai ryhmässä vierailevien työelämäasiantuntijoiden kautta. Tämä mahdollistaa Auroras-ryhmään osallistuville naisille tiedon lisääntymisen työelämästä sekä parhaimmillaan uusia verkostoja ja kontakteja työelämään.

Myyrmäen Auroras-ryhmä vieraili tiistaina 26.11.2019 Ateassa Vantaan Martinlaaksossa. Atea on kokonaisvaltainen it-palvelutalo, joka auttaa asiakkaitaan luomaan tuottavamman ja mielekkäämmän työympäristöön - rakentaa Suomea tietotekniikalla. Atea on toiminut Suomessa yli 30 vuotta ja yritys työllistää noin 450 IT-alan ammattilaista. Ateaa Auroras-ryhmäläisille esitteli henkilöstö- ja viestintäjohtaja Sarita Laras. Ryhmän mentorin, Riitta Siveniuksen mukaan osallistujat saivat vierailusta uskoa tulevaisuuteen ja ymmärrystä siitä, että heidän osaamisellaan on kysyntää.

Auroras-verkosto kiittää Ateaa mahdollisuudesta yritysvierailuun.

Suomeen kotoutuminen maahanmuuttajan näkökulmasta

25.11.19

Tekstin on kirjoittanut Espoon Matinkylän Auroras-ryhmän aktori Hare Kapucu. Pian tekstin kirjoittamisen jälkeen Hare sai tietää työllistyvänsä Espoon kaupungille kulttuurituottajan assistentiksi. Harella on kotimaastaan Turkista oikeustieteellinen tutkinto ja kokemusta asianajajan työstä. Hän opiskelee parhaillaan kulttuurituotantoa HUMAKin verkko-opintoina. Hare on kiinnostunut kulttuurista ja taiteista ja hänellä on omien sanojensa mukaan erittäin hyvä motivaatio uudella alalla työskentelyyn.

Me olemme muuttaneet Suomeen vuonna 2016 syksyllä mieheni työn perässä. Alussa oli vaikeaa sekä kiinnostavaa olla uudessa maassa. Kun muutimme Suomeen tajusin että minun maani, kieleni ja kulttuurini määrittävät kuka minä olen. Kun menin käymään Turkissa pitkän oleskelun jälkeen Suomessa, istuin juomaan teetä kahvilassa. Silloin tajusin kuinka paljon ikävöin backgammon-ääniä, hajuja rinkeleistä, onnellisia jutteluita ja aurinkoa. Asioita, joita en huomannut kun asuin siellä. On joitakin vitsejä, joille vain samassa maassa asuvat ihmiset ymmärtävät nauraa. Ja mietin myös, että miten musiikki, taide ja kirjallisuus liittyvät kotimaan äidinkieleen, kulttuuriin ja tunteisiin.

Samalla ihailin Suomen luontoa, ihmisiä, kulttuuria, sananvapautta, koulutusta, valtion palveluita, tasoarvosta jne. Menin museoihin, kirjastoihin, metsäretkille ja kävin kuuluisilla paikoilla niin kuin turisti. Kaikki oli uutta ja mielenkiintoista. Sitten jonkun ajan kuluttua aloin valittaa pimeästä, talvesta, syrjinnästä ja kielen vaikeudesta. On myös vaikeaa saada läheisiä ystäviä. Minua harmitti myös, että kielikurssilla opeteltiin vain peruskieltä, jolla voi pärjätä vain esimerkiksi hoitajana, siivoojana tai pizzanpaistajana. Vaikka minulla on oikeustieteen tutkinto ja 10 vuotta kokemusta ympäristöministeriössä, minun ajatellaan ulkomaalaisena tekevän fyysistä työtä. Ymmärrän, että täytyy puhua suomea sujuvasti, jos haluaa tehdä ajatustyötä, mutta kielikurssilla ei voi saavuttaa sellaista kielitasoa.

Nykyään ajattelen, että nämä kaikki asiat kuuluvat Suomeen, mutta kuitenkin pidän Suomesta. Tiedän, että täytyy opiskella enemmän ja olla kärsivällinen, jos haluaa saada paremman työpaikan. Ja kun menen Turkkiin, nautin siellä olosta, mutta myös kaipaan Suomeen. Emme voi vaikuttaa Suomen ilmastoon, mutta uskon että kaikkea muuta voi parantaa.

Miten kotoutumisen prosessi toimii Suomessa?

On aika vaikeaa, kun joku tulee eri maasta ja kulttuurista uuteen maahan. Hän tuo kulttuurinsa, kokemuksensa ja unelmansa mukanaan. Hän on niin kuin vauva, jonka täytyy oppia kaikki alusta alkaen. Tiedot, joita hänellä on kotimaastaan, omasta kulttuuristaan ja omasta kielestään, eivät auta häntä samalla tavalla kuin ennen. Kotoutuminen on prosessi, joka tarkoittaa maasta toiseen muuttaneen ihmisen oman paikkansa löytämistä yhteiskunnassa. Tämä prosessi voi kestää kauan.

Suomessa valtio ja kansalaisjärjestöt toimivat yhdessä kotoutumisen prosessissa. TE-toimiston maahanmuuttaja-asiakkaille, esimerkiksi perhesiteen perusteella myönnetyn oleskeluluvan kautta tuleville, valtio järjestää kotoutumisen kursseja ja tarjoaa työttömyysetuutta KELAn kautta. Kursseilla opetetaan suomen kieltä sekä Suomen kulttuuria ja historiaa. Lisäksi kansalaisjärjestöissä järjestetään ilmaisia kursseja, opetetaan kieltä äideille samalla kun lastenhoitajat hoitavat lapsia ja organisoidaan kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien tapaamisia kirjastoissa. Vapaaehtoiset järjestävät kielikahviloita ja niin edelleen.

Äkkiseltään vaikuttaa siltä, että Suomessa kotoutuminen on hyvin järjestetty, mutta tämä systeemi ei kuitenkaan sovi kaikille. Maahanmuuttajilla on erilaisia taustakoulutuksia jotka ovat rippumattomia maahanmuuton syystä. Esimerkiksi minulla on korkekoulututkinto ja tässä systeemissä on vaikeaa tehdä ajatustyötä kuten haluaisin. Toisaalta, joille, jotka haluavat tehdä fyysistä työtä vaikuuttaisi siltä kotoutuminen on onnistunut hyvin heidän kannaltaan.

Tosiasia on, että Suomeen tarvitaan lisää maahanmuuttajia, koska työikäisten määrä vähenee. Myös Suomen pitäisi myös pystyä pitämään maahanmuuttajat jotka ovat ennestään maassa ja hyötymään heistä. Mutta maahanmuuttajien tiedoissa ja taidoissa on suurta vaihtelua ja se olisi otettava huomioon. Me emme ole yhtänäinen joukko, olemme erilaisia.

Kuten suomalainen ystäväni kertoi “Suomeen tarvitaan nyt paljon lisää työntekijöitä kun suuret ikäluokat menevät eläkkeelle, mutta sitten emme osaa hyödyntää niiden maahanmuuttajien taitoja.” joka on opiskellut maahanmuttajien työllymisestä. Myös syrjintä on maahanmuuttajien kohtaama haaste. Joskus eri näköisiä ihmisiä ja eri kulttuureita ei hyväksytä sellaisina kuin ne ovat.

Suomalaiset, jotka kannattavat kulttuurin homogeenisuutta ja pelkäävät valtakulttuurin heikkenemistä, odottavat maahanmuuttajien olevan samanlaisia kuin he. Mutta se ei ole hyvä idea. Luulen, että ihmetys ilman ennakkoluuloja olisi hyvä alku. Sitten voidaan ymmärtää ja kunnioittaa toisia. Monikulttuurisuus mahdollistaa sekä etnisten ryhmien integroitumisen että ihmisten oman identiteetin säilyttämisen.

Suomessa maahanmuutto on melko uusi asia, mutta uskon että monikulttuurinen yhteiskunta kehittyy ja menee eteenpäin jatkuvasti.

Hare Kapucu

Ratkaisuja maahanmuuttajien työllistymisen solmukohtiin

14.11.19

Auroras-verkosto oli tiistaina 12.11.2019 edustettuna OSANA-hankkeen, Paremmin Yhdessä ry:n ja Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n järjestämässä "Maahan muuttaneiden uraohjauksen solmukohtia" -seminaarissa Jyväskylässä. Seminaarin työpajoissa kokosimme yhdessä toisten osallistujien kanssa maahan muuttaneiden työllistymisen solmukohtia maahanmuuttajan, työnantajan ja ohjaustyötä tekevien näkökulmasta sekä etsimme solmukohtiin aktiivisesti ratkaisuja. Koonti loppupaneelissa esitetyistä ratkaisuista tässä uutisessa.

MAAHAN MUUTTANEEN NÄKÖKULMA

Maahan muuttaneen näkökulmasta keskeisimpänä ratkaisuna työllistymisen haasteisiin nähtiin kohtaava, laadukas asiakastyö ja yksilöllinen ohjaus. Kaikkein parasta olisi, jos asiakasta pystyttäisiin ohjaamaan ns. "yhden luukun periaatteella" eli työllistymiseen liittyvät palvelut löytyisivät keskitetysti saman katon alta. Tämän katon alla myös työnantajat voisivat esittäytyä työntekijäehdokkaille.

Auroras toi museoalan naiset yhteen Vaasassa

07.11.19

Sandberg ja Youguur ovat viihtyneet erinomaisesti yhdessä ja ovat tavanneet muun muassa museoissa. Mentoroinnin alussa selvisi myös, että saman ammattialan lisäksi heillä on yksi yhteinen mielenkiinnon kohde: kansallispuvut.


Auroraksen slogan on ”Koulutus yhdistää naisia – Education Connects Women”. Siitä yhtenä hyvänä esimerkkinä on Leenan ja Delgermaan tutustuminen toisiinsa Auroraksen kautta.

Leena Sandberg on opiskellut aikoinaan Helsingin yliopistossa historiaa, kulttuurihistoriaa ja suomalais-ugrilaista etnologiaa. Delgermaa Youguur on puolestaan lukenut etnografiaa ja valmistunut Mongolian kansallisesta yliopistosta historian opettajaksi. Mongoliassa hän työskenteli museossa kuraattorina ja pedagogina.

Kun Delgermaa ilmoittautui mukaan aktoriksi, Vaasan Auroraksen yhteyshenkilö Kirsti Eneberg kysyi saman alan osaajaa, Leena Sandbergia, hänen mentorikseen. Vaasan yksilömentorointimallissa ensin kysytään mukaan aktoreita ja sen jälkeen heille etsitään mahdollisimman sopivan mentori.

- Yhteensopivuus syntyy, jos mahdollista, samasta ammattialasta. Jos aktorille ei löydy oman alan mentoria, yritämme nimetä hänelle sellaisen mentorin, joka on koulutukseltaan ja kokemukseltaan niin laaja-alainen, että voimme olettaa hänen saavan kiinni aktorin tarpeista. Olemme havainneet, että kokenut mentori osaa tukea aktoria, vaikka ammattiala ei ihan kohtaakaan. Palautteet ovat olleet silloinkin hyviä molemmin puolin, Eneberg kertoo.

Vaasan Auroraksen ohjausryhmän jäsenet käyttävät paljon omia verkostojaan mentorien löytämiseksi ja ovat onnistuneet löytämään mentoreita harvinaisemmiltakin aloilta, kuten arkkitehtuurin parista tai tässä tapauksessa museoalalta.

Haaveena oppisopimuskoulutus

Delgermaa Youguurin ja Leena Sandbergin mukaan parasta Auroras-mentoroinnissa on ollut se, että on voinut keskustella samoista mielenkiinnon kohteista toisesta kulttuurista tulevan kanssa.

- Mutta vaikka kulttuuri ja historia ovat erilaisia, niin museot ovat kaikkialla samanlaisia, naiset toteavat yhteen ääneen.

Museoala ei ole helpoimmasta päästä työllistymisen kannalta. Jo mentoroinnin alkuvaiheessa syntyi yhteisymmärrys siitä, että Youguurin kannattaisi keskittyä nyt ennen kaikkea suomen kielen opiskeluun. Sandbergin kanssa hän on käynyt läpi museoalan terminologiaa ja lisäksi mentori järjesti hänet kuunteluoppilaaksi päiväkurssille, joka oli suunnattu museoalan työntekijöille. Nyt Youguur kehittää kielitaitoaan suomen kielen intensiivikurssilla.

- Sitten haluaisin museoalan oppisopimuskoulutukseen, hän kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Aktiivisia mentorointipareja

Vaasan Auroras-mentorointiin on osallistunut viimeisen kahdeksan kuukauden aikana yhteensä kahdeksan mentorointiparia. Heistä osa kokoontui 5.11. päätöstilaisuuteen, jossa kuultiin kokemuksia ja kehittämisehdotuksia sekä mentoreilta että aktoreilta.

Tyytyväisyys mentorointiin on ollut molemminpuolista. Aktorit mainitsivat parhaimmaksi muun muassa sen, että mentorien kanssa käydyt keskustelut ovat auttaneet selkiyttämään tulevaisuuden suunnitelmia, kuten pitäisikö vaihtaa ammattia ja mitä ylipäätään haluaa elämässään tehdä. Aktorit kertoivat myös saaneensa tietoa ammattisanastoista ja työkulttuurista.

Tällä kaudella merkittävää on ollut erityisesti mentorointiparien aktiivisuus: monet parit olivat tavanneet 10-12 kertaa, jotkut jopa viikoittain. Moni oli kiinnostunut myös tapaamaan omaa mentoriaan tai ihan kaikkia toimintaan osallistuneita varsinaisen mentoroinnin päättymisen jälkeenkin.

Vaasan Auroraksen seuraava mentorointikierros alkaa helmikuussa 2020. Vaasalaiset voivat ilmoittautua mentoreiksi tai aktoreiksi tämän lomakkeen kautta. Auroras on myös esillä Vaasa – Mitä kuuluu?-tapahtumassa lauantaina 16.11. klo 12.-14.30.

"Sanokaa moi!" Vaasan Auroraksen mentoreita ja aktoreita päätöstilaisuudessa 5.11.2019.

Auroras-ryhmä tuo itsevarmuutta ja käytännön osaamista työnhakuun

05.11.19


Auroras-toiminta yhdistää koulutettuja naisia. Auroras-mentorit Marja-Riitta Eriksson (vas) ja Helena Mansio (oik) ovat auttaneet Liem Nguyenia muun muassa oman osaamisen tunnistamisessa.

Miksi maahan muuttaneiden naisten kannattaa osallistua Auroras-mentorointiin? Siitä osaa kertoa parhaiten toimintaan osallistuneet, kuten Vietnamista kotoisin oleva Liem Nguyen. Hän oli mukana kevään 2019 ajan Helsingin keskustan Auroras-ryhmässä. Nguyen oli muuttanut Suomeen neljä vuotta aikaisemmin hänen miehensä työn perässä ja oli ollut ennen Auroras-ryhmää pitkään kotona lapsen kanssa. Vaikka Nguyen oli opetellut suomea kotoutumiskoulutuksessa, oli erityisesti suomen kielen puhuminen edelleen vaikeaa.

- Siksi halusin osallistua keskusteluryhmään, Nguyen kertoo.

Auroras-toiminnasta hänelle kertoi SIMHE-hankkeen (Supporting Immigrants in Higher Education) edustaja. Auroras-ryhmässä Nguyen ja muut osallistujat keskustelivat ryhmänvetäjien johdolla muun muassa suomalaisesta työkulttuurista, työhaastatteluun valmistautumisesta ja siitä, millainen on hyvä CV.

- Parasta oli oman osaamisen tunnistaminen. Aikaisemmin en tiennyt vahvuuksiani, Nguyen kertoo.

Hän on suorittanut aikaisemmassa kotimaassaan Vietnamissa taloustieteen kandidaattitutkinnon ja opiskelee nyt datanomiksi. Haaveena on koodaajan ammatti. Ensi vuonna on aika hakea harjoittelupaikkaa ja Auroras-ryhmän ansiosta Nguyenillä on jo valmiina CV ja hakemuskin.

Matalan kynnyksen toimintaa

Työelämäaiheisten keskustelujen lisäksi Auroras-toimintaan kuuluu myös vapaamuotoista yhdessäoloa muiden naisten kanssa. Myös tämä on todella tärkeää sekä työnhaun että yleisen hyvinvoinnin kannalta.

- Kun on pitkään kotona, niin itsevarmuus menee alas. Kun osallistuu tällaiseen ryhmään, niin se auttaa olemaan varmempi, Nguyen toteaa.

Auroras-ryhmää Helsingin keskustassa vetävät Helena Mansio ja Marja-Riitta Eriksson pitävät hyvänä sitä, että heillä on ollut pieniä, intensiivisiä ryhmiä, joissa on aina luottamuksellinen ilmapiiri. Vaikeistakin asioista voi puhua.

- Tämä on matalan kynnyksen paikka, johon voi tulla omana itsenään, Mansio ja Eriksson kertovat.

He ovat entuudestaan tuttuja toisilleen työelämästä, Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta.

- Kun oma työ on ollut antoisaa, niin on mukavaa jakaa työelämätietoutta muille, Auroras-toiminnassa jo pitkään mukana olevat naiset kertovat.

He vetävät tälläkin hetkellä Auroras-ryhmää, joka kokoontuu viikottain Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Seuraava Helsingin keskustan Auroras-ryhmä aloittaa 22.1.2020  ja siihen ovat tervetulleita kaikki maahan muuttaneet koulutetut naiset kaikilta aloilta.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan Helsingin keskustan Auroras-ryhmään

Vapaaehtoisten tapaaminen 22.11.

26.10.19

Toimitko tai oletko toiminut Auroras-verkoston vapaaehtoisena? Lämpimästi tervetuloa vapaaehtoisten tapaamiseen, joka järjestetään Helsingissä 22.11.2019 klo 14-18. Tapaamisessa pääset vaihtamaan ajatuksia, kokemuksia ja hyviä käytäntöjä Auroras-toiminnasta. Voit osallistua tapahtumaan kokonaisuudessaan tai vain osittain. Tapaaminen on osallistujille täysin maksuton ja Helsingin ulkopuolilta tuleville maksetaan matkakulut. Ilmoittaudu mukaan 17.11. mennessä tämän linkin kautta.

OHJELMA

Klo 14-15 Kokoontuminen ja myöhäinen lounas. Ravintola Sunn (Aleksanterinkatu 26). Ravintola toivoo ennakkotilauksia ja lounasvaihtoehdot lähetetään osallistujille noin viikkoa ennen tapaamista.

Klo 15-17 Kuulumisten vaihtoa ja yhdessäoloa tunnelmallisessa ja inspiroivassa tilassa Helsingin kaupunginmuseossa (Aleksanterinkatu 16). Tilaan siirrytään yhdessä lounaan jälkeen.

Klo 17-18 Opastettu museokierros Helsingin kaupunginmuseossa (Aleksanterinkatu 16). Tutustumme yhdessä Helsingin valitut palat -näyttelyyn, jossa kävijä pääsee kokemaan kaupungin menneisyyden kaikilla aisteillaan. Lisätietoa näyttelystä: http://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/nayttelyt/helsingin-valitut-palat/

Ilmoittautumislomake
Kysyttävää? Ota yhteyttä: emmi.juutilainen@auroras.fi


Kuva: Tapio Haaja/ Unsplash


Yritysvierailu Intrumiin 10.12.

24.10.19

Tervetuloa Auroras-hankkeen järjestämälle yritysvierailulle Intrumiin, Helsingin Herttoniemeen (Hitsaajankatu 20). Vierailun ajankohta on 10.12. klo 17-18. Tämän jälkeen halukkaat voivat siirtyä keskustelemaan vierailusta läheiseen Cafe Picniciin klo 18-19. Auroras-hanke tarjoaa kahvit tai virvokkeet.

Mukaan mahtuu 10 ensimmäistä ilmoittautujaa. Mentorit ovat myös tervetulleita, jos koko ryhmä tai osa siitä haluaa osallistua vierailulle. Ilmoittauduthan 2.12. mennessä tällä lomakkeella. 

Intrum on luotonhallinnan, perinnän ja rahoituspalveluiden asiantuntija ja sillä on toimipisteitä 24 Euroopan maassa. Suomessa Intrumilla työskentelee noin 500 henkilöä muun muassa perintäneuvonnan tehtävissä. Lisätietoja: Intrum yrityksenä

Onko sinulla kysyttävää vierailusta? Ota yhteyttä hankepäällikkö Emmi Juutilaiseen: emmi.juutilainen@auroras.fi.

Women's Career Boost - Uutta intoa urallesi -tapahtuma Helsingissä 29.10.

15.10.19

Women´s Career Network ja Suomen Akateemisten Naisten liitto toivottavat sinut tervetulleeksi Uutta intoa urallesi - tapahtumaan Helsingin Kaupungintalon aulaan lokakuun 29. päivä.

Kaipaatko uusia ideoita urallesi ja lisää verkostoitumista? Haluaisitko tutustua eri taustoista tuleviin naisiin? Jos haluat vinkkejä unelmatyön tavoittelemiseen tai ideoiden ja kokemusten vaihtoa muiden kanssa, niin tämä naisten uratapahtuma on juuri sinulle.

Women´s Career Networkin, Auroras-verkoston ja Suomen Akateemisten Naisten Liiton järjestämässä tapahtumassa saat vinkkejä työnhakuun ja seuraavan askeleen suunnitteluun urallasi. Pääset myös halutessasi juttelemaan ammattilaisen kanssa ulkomailla suoritettujen tutkintojen tunnustamisesta, mikä voi auttaa sinua urallasi eteenpäin.

Tässä tapahtumassa tärkein ammattilainen on kuitenkin sinä: voit auttaa muita eteenpäin jakamalla kokemuksiasi työnhausta, työelämästä ja urasuunnittelusta. On hyvä tavata eri taustoista tulevia ihmisiä, sillä se antaa usein uudenlaisia ajatuksia ja näkökulmia. Ja uusia tuttavuuksia sekä verkostoja ei voi koskaan olla liikaa.

Tapahtuma on maksuton, mutta ilmoittautumisia pyydetään tarjoiluja varten. Voit ilmoittautua mukaan täällä.

Mitä? Women´s Career Boost -uratapahtuma
Milloin? 29.10. klo 15-18
Missä? Helsingin kaupungintalon aulan tapahtumatori

Aikataulu

15.15. Tervetuloa! Women´s Career Network, Auroras-verkosto ja Suomen Akateemisten Naisten liitto esittäytyvät (FI & ENG)
15.30. Alustus yhteisön voimasta (tunnetaitojen ja tunnejohtamisen asiantuntija Ira Kujala, ENG)
16.15 Työnhakuun ja urasuunnitteluun liittyvät pisteet avautuvat (FI & ENG)
17.15 Verkostoitumista ja loppusanat (FI & ENG)

Tapahtuman kielet ovat englanti ja suomi.

Tapahtuma Facebookissa

------------------------------------------

WCN x Finnish Federation of Graduate Women -
Women's Career Boost

Women's Career Network and the Finnish Federation of Graduate Women warmly welcome you to our event at Helsinki City Hall Lobby on Octber 29th.

Are you in need of a career & network boost? Would you like to get to know women from different backgrounds? If you’re looking for tips on how to land that dream job or a chance to share your ideas and experiences with a group of positive and ambitious women, this upcoming event by WCN, Auroras Network and Finnish Federation of Graduate Women is just the place for you!

During the event, you’ll have a chance to receive advice on job seeking and on how to develop to the next steps of your career. An expert on recognition and international comparability of qualifications will be present to answer any possible questions you might have. In addition, you will also get the possibility to give back by sharing your own experiences with a group of educated women who have recently arrived in Finland.

Diverse networks foster new ways of thinking by connecting you with people whose viewpoints, insights, resources, and lived experiences differ from your own. Sharing know-how and thus engaging in activities that can potentially change the course of someone’s life can, in addition to being rewarding, be just the right way to widen your perspective, give you new ideas and inspiration and unlock your hidden potential. By creating strong and supportive connections and a collective atmosphere, where women from all walks of life support each other in reaching their dreams, anything is possible.

The event is free of charge but registration is required. Tea and coffee will be served. For more information and registration, please visit here.

What? Women´s Career Boost
When? 29th October at 15-18
Where? Helsinki City Hall Lobby

Program

15.15 Welcome! Introduction of Women's Career Network, Auroras Network and Finnish Federation of Graduate Women (FI & ENG)
15.30 Keynote: Ira Kujala will talk about the power of communities and mutual support (ENG)
16.15 Starting the workshops (FI & ENG)
17.15 Mingle and closing (FI & ENG)

The event will be held in English and Finnish.

The event in Facebook

Tervetuloa Auroras-mentoriksi pääkaupunkiseudulle

25.09.19

Koulutamme uusia Auroras-mentoreita Helsingissä lauantaina 26.10. klo 10-15. Pääkaupunkiseudun mentorit toimivat Helsingin, Espoon ja Vantaan ryhmissä tai yksilömentoreina. Koulutuksessa opit lisää Auroras-toiminnasta ja sen tavoitteista sekä saat perusvalmiudet mentorina toimimiseen. Koulutukseen osallistuminen ei sitouta sinua toimintaan, vaan voit päättää osallistumisestasi koulutuksen jälkeen.

Etsimme tällä hetkellä mentoreita erityisesti ensi kevättä ajatellen. Keväällä aloitamme Itä-Helsingissä uuden ryhmän, joka on suunnattu maahan muuttaneille kotiäideille. Myös muut uudet ryhmät ovat mahdollisia. Ryhmämme tapaavat yleensä ilta-aikoina, kaksi kertaa kuukaudessa n. kaksi tuntia kerrallaan. Itä-Helsingin kotiäitiryhmään toivomme mentoreita, jotka pystyisivät sitoutumaan päivätapaamisiin. Yksilömentorointi täydentää ryhmien kokoontumisia, mentori-aktori-parien koulutus- ja työtaustat ovat samansuuntaiset.

Voit toimia Auroras-mentorina, jos sinulla on hyvä suomen kielen taito ja kokemusta suomalaisesta työelämästä. Toiminnan kautta pääset tutustumaan maahan muuttaneiden naisten kotoutumista ja työllistymistä koskeviin kysymyksiin, voit tutustua myös erilaisiin kulttuureihin ja uusiin ihmisiin. Jos olet epävarma siitä, sovitko Auroras-mentoriksi, mietimme sitä mielellämme yhdessä sinun kanssasi.

Olet lämpimästi tervetullut mukaan Auroras-verkostoon ja energiseen naisporukkaan!

 

Ilmoittaudu mukaan koulutuspäivään:

Tanja Aakko
Hankekehittäjä / Auroras-verkosto
tanja.aakko@auroras.fi
p. 050-4673 510

Kuulumisia Myyrmäen Auroras-ryhmästä

20.09.19

Myyrmäen Auroras-ryhmästä osa vieraili 16.9.2019 Palvelukoti Kukkasrahastossa Helsingin Katajanokalla. Palvelukotia esitteli toiminnanjohtaja Carola Sandberg (oikealla). Kuva: Riitta Sivenius

Tietoa tutkintojen tunnustamisesta

11.09.19

Ulkomailla suoritettujen tutkintojen tunnustaminen on aihe, josta tulee aina jossain vaiheessa kysymyksiä työelämämentorointia tehtäessä. Auroraksen materiaalipankkiin on nyt lisätty linkkejä Opetushallituksen sivuille, missä tutkintojen tunnustamiseen liittyvä tieto on varmasti aina ajan tasalla. Kannattaa tutustua erityisesti kaavioon, jonka avulla voi selvittää tarvitaanko päätös tutkinnon tunnustamisesta ja mikä taho siitä vastaa.

Opetushallitus: Tietoa tutkintojen tunnustamisesta ohjaustyön tueksi

Aiheesta enemmänkin kiinnostuneille myös vinkkinä, että Opetushallitus järjestää syksyllä 2019 viisi tutkintojen tunnustamiseen liittyvää seminaaria eri paikkakunnilla. Niistä ensimmäinen on 2.10. Helsingissä, jota voi seurata myös etäyhteyden kautta.

Lisätietoa seminaareista

Auroraksen materiaalipankki on avattu

10.09.19

Tervetuloa tutustumaan Auroraksen materiaalipankkiin, jossa on materiaaleja ja vinkkejä ryhmän suunnitteluun ja yksilömentoroinnin tueksi, tietoa työelämästä ja opiskelusta aktoreille sekä lomakkeet ja esitteet.

Auroras-hankeessa tuotetetut materiaalit kerätään sivulle "ryhmien suunnittelu". Ensimmäisinä omina materiaaleina on julkaistu ohjeistukset Auroras-toiminnassa mukana oleville mentoreille ja aktoreille. Syksyllä 2019 aloittaneiden uusien ryhmien tueksi julkaistuissa ohjeissa on pyritty avamaan sitä, että mistä Auroras-mentoroinnissa on kyse ja mitä olisi hyvä ottaa huomioon mentorina tai aktorina. Kyseessä on ohjeistusten ensimmäiset versiot ja niitä tullaan muokkaamaan ja täydentämään mm. toiminnastamme tulleen palautteen perusteella.

Materiaalipankkia täydennetään edelleen. Linkkivinkkejä voi lähettää hankekehittäjä Tanja Aakolle: tanja.aakko(at)auroras.fi.

Tervetuloa pääkaupunkiseudun Auroras-ryhmien aloitustilaisuuteen

16.08.19

Pääkaupunkiseudun uudet Auroras-ryhmät aloittavat toimintansa syyskuun aikana. Helsingin, Espoon ja Vantaan ryhmien yhteinen aloitustilaisuus järjestetään keskiviikkona 28.8.2019 klo 18-19.30 Helsingin keskustassa.

Aloitustilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki pääkaupunkiseudun mentorit ja aktorit sekä toiminnasta kiinnostuneet. Vapaamuotoisessa tilaisuudessa tutustutaan Auroras-toimintaan ja omaan ryhmään. Tarjolla on pientä purtavaa ja alkoholitonta boolia. Huomioithan, että tilaisuus pidetään suomeksi ja myös kaikissa ryhmissämme puhutaan suomea.

Lämpimästi tervetuloa! Toivomme ilmoittautumista hankekehittäjä Tanja Aakolle, tanja.aakko@auroras.fi, p. 050-467 3510 varmistaaksemme tarjoilujen saatavuuden. Paluuviestinä saat tarkemman tapaamispaikan.

Ilmoittautuminen pääkaupunkiseudun Auroras-ryhmiin on vielä käynnissä. Lisätietoa ja ilmoittautumislomake: https://auroras.fi/paikkakunta/paakaupunkiseutu/

Auroras esillä alkusyksyn tapahtumissa

15.08.19

Elo-syyskuun aikana Auroras-verkosto on mukana monenlaisissa tapahtumissa. Kerromme tapahtumissa toiminnastamme ja esittelemme syyskuussa pääkaupunkiseudulla alkavia ryhmiämme. Voit tutustua ryhmiin tarkemmin Auroraksen nettisivuilla.

Olemme mukana ainakin seuraavissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa:

17.8. Puhos Loves People 2019. Löydät Luetaan yhdessä- ja Auroras-verkostojen yhteisen esittelypisteen järjestöalueelta. Olemme paikalla klo 14 alkaen. Lisätietoja tapahtumasta: puhoslovespeople.fi

21.8. Tikkurilan kirjasto. Esittelemme Tikkurilassa erityisesti kirjastolla syyskuun ensimmäisellä viikolla alkavaa ryhmäämme. Auroraksen työntekijä on tavattavissa kirjaston ala-aulassa klo 16-18. Huom! Osallistuminen peruttu sairastapauksesta johtuen.

27.8. Työllisyyden palvelutori, Pasila. Työllisyyden palvelutorilla järjestetään tulevana syksynä teemallisia tapahtumatiistaita. Esittelemme Auroras-toimintaa "Mahdollisuuksia korkeakoulutetuille" -tiistaissa 27.8. klo 10-12. Mukanamme on myös Suomen Akateemisten Naisten Liiton työntekijä esittelemässä liiton toimintaa ja vastailemassa sitä koskeviin kysymyksiin. Työllisyyden palvelutori sijaitsee Pasilan TE-toimiston aulassa (Ratapihantie 7).

30.8. Espoo-päivä. Auroras on mukana Espoo-päivässä Ison Omenan palvelutorilla. Voit tutustua palvelutorin ohjelmaan täältä ja tulla tervehtimään Auroras-työntekijöitä ja vapaaehtoisia klo 15-18.

3.9. Työllisyyden palvelutori, Pasila. Auroras- ja Luetaan yhdessä-verkostot ovat mukana "Mahdollisuuksia maahanmuuttajille" -tapahtumatiistaissa klo 10-12. Työllisyyden palvelutori sijaitsee Pasilan TE-toimiston aulassa (Ratapihantie 7).

Jos sinulla on vinkata joku tapahtuma, jossa Auroras-verkoston kannattaisi mielestäsi olla mukana, voit ottaa yhteyttä Auroraksen työntekijöihin. Iloa elokuuhun!

Auroras lainasi nimensä Aurora Karamzinilta

02.08.19

Auroras-toiminta syntyi alun perin kun Luetaan yhdessä -ryhmissä havaittiin, että osa ryhmiin osallistuvista, koulutetuista naisista kaipasi kotoutumisensa tueksi myös työllistymistä tukevaa toimintaa suomen kielen opettelun lisäksi. Vuonna 2012 tämä työllistymistä tukeva toiminta sai pienen avustuksen Opetushallitukselta. Avustus mahdollisti seminaaripohjaisen toiminnan pilotoimisen pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Sittemmin Auroras -nimen saanut toiminta on kulkenut pienimuotoisena osana Luetaan yhdessä -verkostoa laajentuen myös Vaasaan. Toimintaa on vuosien varrella kehitetty kohti nykyistä muotoaan vapaaehtoisvoimin ja vapaaehtoiset mentorit ja ryhmän vetäjät ovatkin yhä Auroras -toiminnan sydän.

Syksyllä 2018 Auroras sai hankeavustusta Opetushallitukselta ja vuoden 2019 alussa myös STEAlta. Avustukset mahdollistivat eriytymisen Luetaan yhdessä -verkostosta, hanketyöntekijöiden palkkaamisen sekä toiminnan kehittämisen edelleen. Hanke on käynnissä ajalla 2018 - 2021.

Tarina Auroras -nimen takana

Auroras -toiminta on lainannut nimensä vaikutusvaltaiselta Aurora Karamzinilta (1808 - 1902), joka oli kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, hyväntekeväisyydestä ja naiskasvatuksesta. Ylhäisen sukutaustan omaava Aurora eli pitkän ja vaiheikkaan elämän toimien muun muassa hovineitinä Pietarissa. Aurora oli hyvin sivistynyt, kielitaitoinen ja varakas. Matkoillaan hän tutustui erilaisiin hyväntekeväisyyslaitoksiin kuten orpokoteihin ja sairaaloihin. Helsingissä Aurora kustansi Naisyhdistyksen ylläpitämän "sopankeittolaitoksen" toimintaa, sekä naisten työlupia, lastenseimiä ja orpokoteja. 1867 avattiin Auroran perustama Helsingin Diakonissalaitos, tavoitteenaan antaa Suomen nuorille naisille mahdollisuus ja koulutus käytännön toimintaan sairaiden ja vähäosaisten keskuudessa.

Auroras -nimi tuo monelle mieleen myös revontulet (engl. aurora), jotka voi nähdä leimuamassa myös Aurorasin logossa ja joiden voi ajatella kuvaavan hyvin koulutettuja naisia yhdistävää Auroras -verkostoa.

Kuva: Aurora Karamzin 90-vuotispäivänään Hakasalmen huvilan terassilla. Finna / K.E. Ståhlberg 1898

Lähde: https://kansallisbiografia.fi/kansallisbiografia/henkilo/4614

4.6.2019 Pääkaupunkiseudun ryhmiin ilmoittaudutaan NYT

04.06.19

Ilmoittautuminen pääkaupunkiseudun syksyllä alkaviin Auroras-ryhmiin avautui tänään, ilmoittautumisaikaa on maanantaihin 26.8. saakka. Ilmoittautuminen tapahtuu nettisivujemme "paikkakunnat" -otsikon alla. Osoite on https://auroras.fi/paikkakunta/paakaupunkiseutu/

Uudet ryhmät aloittavat syyskuun ensimmäisellä ja toisella viikolla Helsingin keskustassa ja Kalasatamassa, Espoon Matinkylässä ja Vantaan Tikkurilassa. Uusien ryhmien lisäksi keväällä alkaneet ryhmät jatkavat Espoon Tapiolassa ja Vantaan Myyrmäessä. Tapiolan ja Myyrmäen ryhmiin ei oteta enää uusia opiskelijoita.

Auroras-ryhmissä opiskelemme suomalaisessa työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja sekä työelämäsuomea. Ryhmät on suunnattu maahan muuttaneille, koulutetuille naisille. Ryhmissä puhutaan suomea, joten ryhmään osallistuvalla on hyvä olla jo jonkin verran kielitaitoa. Ryhmiä ohjaavat mentorit, joilla on kokemusta suomalaisesta työelämästä.

Jos sinulla on kysyttävää Auroras-ryhmiin tai ilmoittautumiseen liittyvistä asioista, otathan yhteyttä hanketyöntekijä Tanja Aakkoon: tanja.aakko@auroras.fi, p.050-4673510

3.6.2019 Kevään toinen uutiskirje on ilmestynyt

04.06.19

Kevään toisessa uutiskirjeessä kerrotaan Auroras-verkoston muutosta uusiin toimitiloihin sekä osallistumisestamme Maailma kylässä -festivaaleille. Kirjeessä on myös ryhmien ja yksilömentoroinnin kuulumisia sekä tietoa tulevista vapaaehtoisten koulutuksista.

Tutustu uutiskirjeeseen tarkemmin täältä.

Mukavaa alkavaa kesää ja tervetuloa tapahtumiimme!

28.5.2019 Tupaantuliaiset & avoimet ovet 4.6. klo 13-16

28.05.19

Suomen Akateemisten Naisten Liitto sekä Auroras– ja Luetaan yhdessä -verkostot muuttivat toukokuussa Etu-Töölöön, Temppelikadulle. Tervetuloa tutustumaan toimintaamme, toimijoihimme ja uuteen toimistoomme Temppelikatu 13:a kivijalassa. Toivomme näkevämme myös nykyisiä jäseniä, vapaaehtoisia ja yhteistyökumppaneita.

Tarjolla on pientä purtavaa ja kesäisen kuplivaa alkoholitonta boolia. Tule ja tuo ystäväsikin! Lapsetkin ovat tervetulleita.

Tupaantuliaiset & avoimet ovet:
4.6.2019 klo 13-16, Temppelikatu 13, 00100 Helsinki

18.4.2019 Venla Vaattovaara kuvitti Auroras-hankkeen voimakkaita naisia

18.04.19

Auroras -hankkeen uusien kuvituskuvien takana on Venla Vaattovaara, 24-vuotias kuvittaja ja opiskelija. Venla tuli tunnetuksi viime keväänä aloittamastaan Instagram-kuvitusprojektista, jonka aikana hän haastoi itsensä piirtämään 100 naista sadassa päivässä. Projekti syntyi Venlan havahduttua uutisointiin siitä, kuinka tasa-arvo näkyy edelleen huonosti esimerkiksi lehtien sivuilla tai festareiden esiintyjälistoissa. Kun hän nämä ajatukset mielessään alkoi sitten pohtia oman osaamisensa kehittämistä kuvittajana, ei valinta piirtää vaikuttavia naisia ollut lainkaan vaikea. Sata naiskuvaansa Venla julkaisi Instagram-tilillään Muijavaara. Vaikka sadan kuvan haaste on jo onnistuneesti toteutettu, tili päivittyy yhä tiuhaan uusien vaikuttavien naisten muotokuvilla.

Venlan kuvissa esiintyy omalla tavallaan voimakkaita, taitavia ja vaikuttavia naisia. Hän pitää "kattauksen" monipuolisena poimimalla ideoita kuviinsa esimerkiksi uutisista ja omasta elämästään. Hän saa myös ehdotuksia potentiaalisista kuvitettavista muilta ihmisiltä.

Auroras-kuviin Venla halusi piirtää kaiken kokoisia ja näköisiä naisia, aivan kuten muihinkin kuviinsa. Auroras-toiminnan hän kokee vastaavan paitsi maahanmuuttajataustaisten naisten, myös työelämän tarpeisiin. Nykyajan työelämän kantava voima pitäiis hänen mielestään olla inhimillisyys ja sen myötä muun muassa tasa-arvo. Ihmisten väliset kohtaamiset ovat tässä tärkeässä roolissa.

Auroras-verkostossa mentoreina ja ryhmien vetäjinä toimivat vapaaehtoiset naiset. Myös Venla arvelee tulevaisuudessa osallistuvansa johonkin vapaaehtoistoimintaan, kunnhan hänen kiireinen arkensa hiukan rauhoittuu.

Tulevaisuudeltaan kuvittajana Venla toivoo lisää monipuolisia projekteja mielenkiintoisten asiakkaiden ja yhteistyökumppanien kanssa sekä enemmän kohtaamisia ja inhimmillisyyttä: hänestä olisi mukava tavata enemmän ihmisiä työn merkeissä. Työtilanteensa vakiinnuttua hän saattaisi lisäksi tulevaisuudessa tehdä esimerkiksi kuvitustöitä hyväntekeväisyyteen pari kertaa vuodessa.

Venlan upeita kuvituksia voit seurata hänen Instagram-tilillään @muijavaara.

Kuvat: Venla Vaattovaara

27.3.2019 Auroras-verkosto laajenee Vantaalle

27.03.19

Auroras-verkosto laajenee huhtikuun alussa Vantaalle, kun Vantaan Myyrmäessä aloittaa maahan muuttaneille, koulutetuille naisille suunnattu Auroras -ryhmä.

Auroras -ryhmissä on mahdollista kehittää työelämässä tarvittavaa suomen kielen taitoa, oppia tunnistamaan ja kehittämään omaa osaamistaan sekä saada suomalaisessa työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja. Tärkeä osa ryhmää on myös oman alan verkostojen luominen.

Etsimme Vantaan ryhmään hyvin suomea puhuvia naisia ryhmänohjaajiksi, työelämäasiantuntijoiksi ja yksilömentoreiksi. Ryhmään mahtuu vielä mukaan myös muutamia maahan muuttaneita, suomalaisesta työelämästä kiinnostuneita naisia.

Lisätietoa ryhmän kokoontumisista saat esitteestä.

4.3.2019 Kevään ensimmäinen uutiskirje on julkaistu!

27.03.19

Kevään ensimmäisessä uutiskirjeessä esittäytyvät Auroras -hankkeen uudet työntekijät Eve ja Tanja. Uutiskirjeessä on lisäksi tilannekatsaus Auroras -ryhmiin ja kutsu Auroran päivän juhlaan. Pääset lukemaan uutiskirjeen täältä.

Iloa alkavaan kevääseen, toivottavasti tapaamme pian!

Eve ja Tanja