Uutiset

Keväällä alkaa neljä uutta Auroras-ryhmää

09.01.20

Auroras-ryhmiin voivat osallistua maahan muuttaneet, koulutetut naiset ja maahan muuttaneet kotiäidit. Ryhmissä saat mahdollisuuden keskustella suomalaisesta työelämästä ja työnhausta sekä tutustua uusiin ihmisiin. Ryhmissä puhutaan suomea. Toivomme, että sinun on mahdollista osallistua ryhmän keskusteluihin suomen kielellä.

Helsingin keskustan koulutetuille naisille suunnatun ryhmän ensimmäinen tapaaminen on keskiviikkona 22.1. klo 17.30-19.30 Keskustakirjasto Oodissa (Töölönlahdenkatu 4). Ryhmä tapaa yhteensä kaksitoista kertaa. Ilmoittautuminen ryhmään tapahtuu täällä.

Espoon Matinkylän koulutetuille naisille suunnattu ryhmä alkaa keskiviikkona 12.2. klo 17.30-19.30. Ryhmän tapaamiset ovat Ison Omenan kirjastossa (Suomenlahdentie 1). Ryhmä tapaa yhteensä kaksitoista kertaa. Ryhmän ilmoittautumislomake löytyy täältä.

Helsingin Itäkeskuksen kotiäideille suunnattu ryhmä alkaa perjantaina 7.2. klo 10-12. Ryhmän tapaamiset järjestetään Itäkeskuksen kirjastolla (Kulttuurikeskus Stoa, Turunlinnantie 1). Ryhmään ovat tervetulleita myös lapset, heille on järjestetty tekemistä tapaamisten ajaksi. Ryhmä tapaa yhteensä kahdeksan kertaa. Ryhmän ilmoittautumislomake löytyy täältä.

Vaasassa käynnistyy helmikuussa uusi yksilömentorointikierros. Mentorointikierrokselle ovat tervetulleita Suomeen muuttaneet, koulutetut naiset ja suomalaista työelämää tuntevat mentorit. Yksilömentoroinnin tarkoituksena on ammatillisen osaamisen välittäminen kahden samalla ammattialalla työskentelevän henkilön välillä. Prosessiin kuuluvat ryhmän yhteiset alku-, väli- ja lopputapaamiset. Yksilömentorointiin ilmoittaudutaan Vaasan Auroraksen nettisivujen kautta.

Löydät lisää tietoa Auroras-ryhmään osallistumisesta myös nettisivuiltamme. Jos haluat keskustella ryhmään osallistumisesta, voit ottaa yhteyttä myös Auroras-hankkeen työntekijöihin.

TERVETULOA MUKAAN ILOISEEN NAISJOUKKOOMME!

Auroraksen joulutervehdys ja joululomatiedote

19.12.19

Auroras-verkosto toivottaa rentouttavaa joulua ja onnellista uutta vuotta kaikille verkoston mentoreille, aktoreille, ohjausryhmille ja yhteistyökumppaneille.

Joulukorttien lähettämisen sijaan olemme tehneet Suomen UN Womenille lahjoituksen, jolla tuetaan naisten ammattikoulutusta, yrittäjyyttä ja toimeentuloa.

Hanketyöntekijät ovat lomalla 20.12.2019 - 6.1.2020 (hankepäällikkö on tavoitettavissa 2.-3.1.2020).

Vaasassa käynnistyy helmikuussa uusi yksilömentorointikierros

18.12.19

Vaasassa käynnistyy helmikuussa uusi yksilömentorointikierros. Mentorointikierrokselle ovat tervetulleita sekä maahan muuttaneet, koulutetut aktorit että uudet suomalaista työelämää tuntevat mentorit. Molemmat ilmoittautuvat mukaan Vaasan Auroraksen nettisivujen kautta.

Yksilömentoroinnin tarkoituksena on ammatillisen osaamisen ja niin sanotun hiljaisen tiedon välittäminen kahden samalla ammattialalla työskentelevän henkilön välillä. Prosessi mahdollistaa myös verkostojen laajentumisen, sillä yksittäisten mentoriparien työkentelyn lisäksi ryhmä kokoontuu yhteisiin alku-, väli- ja lopputapaamisiin.

Lisää tietoa yksilömentoroinnista Vaasassa sekä ilmoittautuminen helmikuussa alkavalle mentorointikierrokselle Vaasan Auroraksen nettisivuilla.

Lämpimästi tervetuloa mukaan iloiseen joukkoomme!

Auroras-verkoston uutiskirje 6/2019

18.12.19

Auroras-verkoston uusimmasta uutiskirjeestä löytyvät tiedot keväällä alkavista ryhmistä ja yksilömentoroinnista sekä kutsu pääkaupunkiseudun kevätkauden aloitustilausuuteen torstaina 16.1. klo 17-19.30. Tilaisuuteen on suunnitteilla paneelikeskustelu, jossa sekä Auroraksen aktorit ja mentorit voivat kertoa kokemuksistaan Auroras-verkostossa. Paneelikeskusteluun voit ilmoittautua samalla, kun ilmoittaudut aloitustilaisuuteen.

Uutiskirjeessä jaamme myös graduntekijä Julia Heinosen avunpyynnön. Vaasan yliopistossa strategista johtamista opiskeleva Julia etsii haastateltavia tutkielmaansa varten. Tutkielman aiheena on koulutettujen naisten integroituminen Suomen työmarkkinoille.

Lue uutiskirje kokonaisuudessaan täältä.

Auta gradun tekijää, ilmoittaudu haastateltavaksi

16.12.19

Strategista johtamista Vaasan yliopistossa opiskeleva Julia Heinonen etsii haastateltavia pro gradu -tutkielmaansa varten. Aiheena on koulutettujen naisten integroituminen Suomen työmarkkinoille. Heinonen  haluaa tutkielman avulla edistää maahan muuttaneiden naisten työllistymistä ja tuoda esille sitä, kuinka paljon arvokasta urapääomaa ja perspektiiviä naiset eri kulttuureista voisivat tuoda yrityksiin.

Haastateltavaksi etsitään kahdeksaa koulutettua maahanmuuttajanaista erilaisista taustoista ja elämäntilanteista. Voit ilmoittautua haastateltavaksi vastaamalla alla olevaan kyselyyn (suomeksi tai englanniksi). Alustavan kyselyn jälkeen gradun tekijä valitsee haastateltavat. Kaikki haastatteluun valitut saavat palkinnoksi Finnkinon elokuvalipun.

Alustava kysely liittyen Pro Gradu -tutkielmaan "Kuinka koulutetut maahanmuuttajanaiset integroituvat Suomen työmarkkinoille - vertaileva case-tutkimus työssäkäyvien ja työttömien maahanmuuttajanaisten välillä"

Preliminary inquiry related to Master's thesis "How do educated immigrant women integrate to the labor market in Finland - compared case study between employed and unemployed immigrant women" (ENG)

Pääkaupunkiseutu: kevätkauden aloitustilaisuus 16.1.2020

10.12.19

Tervetuloa Auroras-verkoston pääkaupunkiseudun aloitustilaisuuteen, joka järjestetään 16.1.2020 klo 17-19.30 Maikki Friberg -kodissa (Bulevardi 11 A ). Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki Auroras-verkostossa mukana olevat ja olleet sekä toiminnasta kiinnostuneet. Ohjelmassa on rentoa yhdessäoloa ja verkostoitumista. Tarjolla on alkoholitonta boolia ja pientä purtavaa.

OHJELMA  

17.15-17.30 Tietoisku Maikki Friberg -kodista ja Naisasialiitto Unionista
17.30-18.00 Perustietoa Auroras-verkostosta ja kevään 2020 suunnitelmat
18.00-18.30 Tauko: Nautitaan tarjoiluista ja tutustutaan toisiimme
18.30-19.00 Paneelikeskustelu: Näkökulmia Auroras-mentorointiin, työnhakuun ja työllistymiseen
19.00-19.30 Ideoiden ja toiveiden keräämistä keväälle 2020

Lämpimästi tervetuloa viihtymään ja verkostoitumaan! Tarjoilujen vuoksi toivomme ennakkoilmoittautumista.

Ilmoittautumislomake: Auroras-verkoston kevätkauden 2020 aloitustilaisuus

Kysyttävää? Ota yhteyttä: emmi.juutilainen@auroras.fi, 045 168 7421

Kuva: Unsplash/ Priscilla Du Preez

Haluatko ilmoittautua mukaan Auroras-ryhmään pääkaupunkiseudulla? Katso alkavat ryhmät ja ilmoittaudu mukaan täällä.

Itäkeskuksessa alkaa Auroras-ryhmä kotiäideille

04.12.19

  • Oletko Suomeen muuttanut nainen ja kotona lapsen tai lasten kanssa?
  • Haluatko oppia keskustelemaan suomen kielellä?
  • Haluatko tietoa opiskelusta ja työpaikoista Suomessa?
  • Haluatko keskustella haaveistasi?

Tule mukaan Auroras-ryhmään. Ryhmässä voit jutella muiden naisten kanssa elämästäsi, haaveistasi ja tulevaisuuden suunnitelmista.

Ryhmän tapaamiset ovat Helsingin Itäkeskuksessa, Stoan kirjastolla perjantaisin kello 10-12. Ryhmä alkaa 7.2.2020. Ryhmässä puhutaan suomea ja myös ohjaajat ovat naisia.

Itäkeskuksen Auroras-ryhmä on tarkoitettu äideille, jotka hoitavat lapsia kotona. Sinulla ei tarvitse olla koulutusta tai työkokemusta Suomesta.

Voit ottaa lapset mukaan ryhmään. Lapset leikkivät viereisessä huoneessa toisen aikuisen kanssa ja pääsevät tarvittaessa sinun luoksesi. Ryhmässä tarjotaan pieni välipala.

Ryhmä tapaa yhteensä kahdeksan kertaa. Ryhmän tapaamiset ovat aina perjantaiaamuisin. Me toivomme, että sinä voit osallistua kaikkiin ryhmän tapaamisiin.

Jos sinä haluat tulla Auroras-ryhmään, täytäthän ilmoittautumislomakkeen täällä. Kun olet täyttänyt lomakkeen, lähetämme sinulle sähköpostia.

Myyrmäen Auroras-ryhmä vieraili it-palvelutalo Ateassa

28.11.19

Kuvassa Auroras-ryhmän aktorit tutustumassa it-palvelutalo Ateaan. Ateaa esitteli henkilöstö- ja viestintäjohtaja Sarita Laras (oik.). Kuva: Riitta Sivenius

Auroras-ryhmissä opiskellaan suomalaisessa työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja sekä työelämäsuomea. Ryhmien tavoitteena on tutustua työelämään myös konkreettisesti, joko yritysvierailujen tai ryhmässä vierailevien työelämäasiantuntijoiden kautta. Tämä mahdollistaa Auroras-ryhmään osallistuville naisille tiedon lisääntymisen työelämästä sekä parhaimmillaan uusia verkostoja ja kontakteja työelämään.

Myyrmäen Auroras-ryhmä vieraili tiistaina 26.11.2019 Ateassa Vantaan Martinlaaksossa. Atea on kokonaisvaltainen it-palvelutalo, joka auttaa asiakkaitaan luomaan tuottavamman ja mielekkäämmän työympäristöön - rakentaa Suomea tietotekniikalla. Atea on toiminut Suomessa yli 30 vuotta ja yritys työllistää noin 450 IT-alan ammattilaista. Ateaa Auroras-ryhmäläisille esitteli henkilöstö- ja viestintäjohtaja Sarita Laras. Ryhmän mentorin, Riitta Siveniuksen mukaan osallistujat saivat vierailusta uskoa tulevaisuuteen ja ymmärrystä siitä, että heidän osaamisellaan on kysyntää.

Auroras-verkosto kiittää Ateaa mahdollisuudesta yritysvierailuun.

Suomeen kotoutuminen maahanmuuttajan näkökulmasta

25.11.19

Tekstin on kirjoittanut Espoon Matinkylän Auroras-ryhmän aktori Hare Kapucu. Pian tekstin kirjoittamisen jälkeen Hare sai tietää työllistyvänsä Espoon kaupungille kulttuurituottajan assistentiksi. Harella on kotimaastaan Turkista oikeustieteellinen tutkinto ja kokemusta asianajajan työstä. Hän opiskelee parhaillaan kulttuurituotantoa HUMAKin verkko-opintoina. Hare on kiinnostunut kulttuurista ja taiteista ja hänellä on omien sanojensa mukaan erittäin hyvä motivaatio uudella alalla työskentelyyn.

Me olemme muuttaneet Suomeen vuonna 2016 syksyllä mieheni työn perässä. Alussa oli vaikeaa sekä kiinnostavaa olla uudessa maassa. Kun muutimme Suomeen tajusin että minun maani, kieleni ja kulttuurini määrittävät kuka minä olen. Kun menin käymään Turkissa pitkän oleskelun jälkeen Suomessa, istuin juomaan teetä kahvilassa. Silloin tajusin kuinka paljon ikävöin backgammon-ääniä, hajuja rinkeleistä, onnellisia jutteluita ja aurinkoa. Asioita, joita en huomannut kun asuin siellä. On joitakin vitsejä, joille vain samassa maassa asuvat ihmiset ymmärtävät nauraa. Ja mietin myös, että miten musiikki, taide ja kirjallisuus liittyvät kotimaan äidinkieleen, kulttuuriin ja tunteisiin.

Samalla ihailin Suomen luontoa, ihmisiä, kulttuuria, sananvapautta, koulutusta, valtion palveluita, tasoarvosta jne. Menin museoihin, kirjastoihin, metsäretkille ja kävin kuuluisilla paikoilla niin kuin turisti. Kaikki oli uutta ja mielenkiintoista. Sitten jonkun ajan kuluttua aloin valittaa pimeästä, talvesta, syrjinnästä ja kielen vaikeudesta. On myös vaikeaa saada läheisiä ystäviä. Minua harmitti myös, että kielikurssilla opeteltiin vain peruskieltä, jolla voi pärjätä vain esimerkiksi hoitajana, siivoojana tai pizzanpaistajana. Vaikka minulla on oikeustieteen tutkinto ja 10 vuotta kokemusta ympäristöministeriössä, minun ajatellaan ulkomaalaisena tekevän fyysistä työtä. Ymmärrän, että täytyy puhua suomea sujuvasti, jos haluaa tehdä ajatustyötä, mutta kielikurssilla ei voi saavuttaa sellaista kielitasoa.

Nykyään ajattelen, että nämä kaikki asiat kuuluvat Suomeen, mutta kuitenkin pidän Suomesta. Tiedän, että täytyy opiskella enemmän ja olla kärsivällinen, jos haluaa saada paremman työpaikan. Ja kun menen Turkkiin, nautin siellä olosta, mutta myös kaipaan Suomeen. Emme voi vaikuttaa Suomen ilmastoon, mutta uskon että kaikkea muuta voi parantaa.

Miten kotoutumisen prosessi toimii Suomessa?

On aika vaikeaa, kun joku tulee eri maasta ja kulttuurista uuteen maahan. Hän tuo kulttuurinsa, kokemuksensa ja unelmansa mukanaan. Hän on niin kuin vauva, jonka täytyy oppia kaikki alusta alkaen. Tiedot, joita hänellä on kotimaastaan, omasta kulttuuristaan ja omasta kielestään, eivät auta häntä samalla tavalla kuin ennen. Kotoutuminen on prosessi, joka tarkoittaa maasta toiseen muuttaneen ihmisen oman paikkansa löytämistä yhteiskunnassa. Tämä prosessi voi kestää kauan.

Suomessa valtio ja kansalaisjärjestöt toimivat yhdessä kotoutumisen prosessissa. TE-toimiston maahanmuuttaja-asiakkaille, esimerkiksi perhesiteen perusteella myönnetyn oleskeluluvan kautta tuleville, valtio järjestää kotoutumisen kursseja ja tarjoaa työttömyysetuutta KELAn kautta. Kursseilla opetetaan suomen kieltä sekä Suomen kulttuuria ja historiaa. Lisäksi kansalaisjärjestöissä järjestetään ilmaisia kursseja, opetetaan kieltä äideille samalla kun lastenhoitajat hoitavat lapsia ja organisoidaan kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien tapaamisia kirjastoissa. Vapaaehtoiset järjestävät kielikahviloita ja niin edelleen.

Äkkiseltään vaikuttaa siltä, että Suomessa kotoutuminen on hyvin järjestetty, mutta tämä systeemi ei kuitenkaan sovi kaikille. Maahanmuuttajilla on erilaisia taustakoulutuksia jotka ovat rippumattomia maahanmuuton syystä. Esimerkiksi minulla on korkekoulututkinto ja tässä systeemissä on vaikeaa tehdä ajatustyötä kuten haluaisin. Toisaalta, joille, jotka haluavat tehdä fyysistä työtä vaikuuttaisi siltä kotoutuminen on onnistunut hyvin heidän kannaltaan.

Tosiasia on, että Suomeen tarvitaan lisää maahanmuuttajia, koska työikäisten määrä vähenee. Myös Suomen pitäisi myös pystyä pitämään maahanmuuttajat jotka ovat ennestään maassa ja hyötymään heistä. Mutta maahanmuuttajien tiedoissa ja taidoissa on suurta vaihtelua ja se olisi otettava huomioon. Me emme ole yhtänäinen joukko, olemme erilaisia.

Kuten suomalainen ystäväni kertoi “Suomeen tarvitaan nyt paljon lisää työntekijöitä kun suuret ikäluokat menevät eläkkeelle, mutta sitten emme osaa hyödyntää niiden maahanmuuttajien taitoja.” joka on opiskellut maahanmuttajien työllymisestä. Myös syrjintä on maahanmuuttajien kohtaama haaste. Joskus eri näköisiä ihmisiä ja eri kulttuureita ei hyväksytä sellaisina kuin ne ovat.

Suomalaiset, jotka kannattavat kulttuurin homogeenisuutta ja pelkäävät valtakulttuurin heikkenemistä, odottavat maahanmuuttajien olevan samanlaisia kuin he. Mutta se ei ole hyvä idea. Luulen, että ihmetys ilman ennakkoluuloja olisi hyvä alku. Sitten voidaan ymmärtää ja kunnioittaa toisia. Monikulttuurisuus mahdollistaa sekä etnisten ryhmien integroitumisen että ihmisten oman identiteetin säilyttämisen.

Suomessa maahanmuutto on melko uusi asia, mutta uskon että monikulttuurinen yhteiskunta kehittyy ja menee eteenpäin jatkuvasti.

Hare Kapucu

Ratkaisuja maahanmuuttajien työllistymisen solmukohtiin

14.11.19

Auroras-verkosto oli tiistaina 12.11.2019 edustettuna OSANA-hankkeen, Paremmin Yhdessä ry:n ja Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n järjestämässä "Maahan muuttaneiden uraohjauksen solmukohtia" -seminaarissa Jyväskylässä. Seminaarin työpajoissa kokosimme yhdessä toisten osallistujien kanssa maahan muuttaneiden työllistymisen solmukohtia maahanmuuttajan, työnantajan ja ohjaustyötä tekevien näkökulmasta sekä etsimme solmukohtiin aktiivisesti ratkaisuja. Koonti loppupaneelissa esitetyistä ratkaisuista tässä uutisessa.

MAAHAN MUUTTANEEN NÄKÖKULMA

Maahan muuttaneen näkökulmasta keskeisimpänä ratkaisuna työllistymisen haasteisiin nähtiin kohtaava, laadukas asiakastyö ja yksilöllinen ohjaus. Kaikkein parasta olisi, jos asiakasta pystyttäisiin ohjaamaan ns. "yhden luukun periaatteella" eli työllistymiseen liittyvät palvelut löytyisivät keskitetysti saman katon alta. Tämän katon alla myös työnantajat voisivat esittäytyä työntekijäehdokkaille.

Auroras toi museoalan naiset yhteen Vaasassa

07.11.19

Sandberg ja Youguur ovat viihtyneet erinomaisesti yhdessä ja ovat tavanneet muun muassa museoissa. Mentoroinnin alussa selvisi myös, että saman ammattialan lisäksi heillä on yksi yhteinen mielenkiinnon kohde: kansallispuvut.


Auroraksen slogan on ”Koulutus yhdistää naisia – Education Connects Women”. Siitä yhtenä hyvänä esimerkkinä on Leenan ja Delgermaan tutustuminen toisiinsa Auroraksen kautta.

Leena Sandberg on opiskellut aikoinaan Helsingin yliopistossa historiaa, kulttuurihistoriaa ja suomalais-ugrilaista etnologiaa. Delgermaa Youguur on puolestaan lukenut etnografiaa ja valmistunut Mongolian kansallisesta yliopistosta historian opettajaksi. Mongoliassa hän työskenteli museossa kuraattorina ja pedagogina.

Kun Delgermaa ilmoittautui mukaan aktoriksi, Vaasan Auroraksen yhteyshenkilö Kirsti Eneberg kysyi saman alan osaajaa, Leena Sandbergia, hänen mentorikseen. Vaasan yksilömentorointimallissa ensin kysytään mukaan aktoreita ja sen jälkeen heille etsitään mahdollisimman sopivan mentori.

- Yhteensopivuus syntyy, jos mahdollista, samasta ammattialasta. Jos aktorille ei löydy oman alan mentoria, yritämme nimetä hänelle sellaisen mentorin, joka on koulutukseltaan ja kokemukseltaan niin laaja-alainen, että voimme olettaa hänen saavan kiinni aktorin tarpeista. Olemme havainneet, että kokenut mentori osaa tukea aktoria, vaikka ammattiala ei ihan kohtaakaan. Palautteet ovat olleet silloinkin hyviä molemmin puolin, Eneberg kertoo.

Vaasan Auroraksen ohjausryhmän jäsenet käyttävät paljon omia verkostojaan mentorien löytämiseksi ja ovat onnistuneet löytämään mentoreita harvinaisemmiltakin aloilta, kuten arkkitehtuurin parista tai tässä tapauksessa museoalalta.

Haaveena oppisopimuskoulutus

Delgermaa Youguurin ja Leena Sandbergin mukaan parasta Auroras-mentoroinnissa on ollut se, että on voinut keskustella samoista mielenkiinnon kohteista toisesta kulttuurista tulevan kanssa.

- Mutta vaikka kulttuuri ja historia ovat erilaisia, niin museot ovat kaikkialla samanlaisia, naiset toteavat yhteen ääneen.

Museoala ei ole helpoimmasta päästä työllistymisen kannalta. Jo mentoroinnin alkuvaiheessa syntyi yhteisymmärrys siitä, että Youguurin kannattaisi keskittyä nyt ennen kaikkea suomen kielen opiskeluun. Sandbergin kanssa hän on käynyt läpi museoalan terminologiaa ja lisäksi mentori järjesti hänet kuunteluoppilaaksi päiväkurssille, joka oli suunnattu museoalan työntekijöille. Nyt Youguur kehittää kielitaitoaan suomen kielen intensiivikurssilla.

- Sitten haluaisin museoalan oppisopimuskoulutukseen, hän kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Aktiivisia mentorointipareja

Vaasan Auroras-mentorointiin on osallistunut viimeisen kahdeksan kuukauden aikana yhteensä kahdeksan mentorointiparia. Heistä osa kokoontui 5.11. päätöstilaisuuteen, jossa kuultiin kokemuksia ja kehittämisehdotuksia sekä mentoreilta että aktoreilta.

Tyytyväisyys mentorointiin on ollut molemminpuolista. Aktorit mainitsivat parhaimmaksi muun muassa sen, että mentorien kanssa käydyt keskustelut ovat auttaneet selkiyttämään tulevaisuuden suunnitelmia, kuten pitäisikö vaihtaa ammattia ja mitä ylipäätään haluaa elämässään tehdä. Aktorit kertoivat myös saaneensa tietoa ammattisanastoista ja työkulttuurista.

Tällä kaudella merkittävää on ollut erityisesti mentorointiparien aktiivisuus: monet parit olivat tavanneet 10-12 kertaa, jotkut jopa viikoittain. Moni oli kiinnostunut myös tapaamaan omaa mentoriaan tai ihan kaikkia toimintaan osallistuneita varsinaisen mentoroinnin päättymisen jälkeenkin.

Vaasan Auroraksen seuraava mentorointikierros alkaa helmikuussa 2020. Vaasalaiset voivat ilmoittautua mentoreiksi tai aktoreiksi tämän lomakkeen kautta. Auroras on myös esillä Vaasa – Mitä kuuluu?-tapahtumassa lauantaina 16.11. klo 12.-14.30.

"Sanokaa moi!" Vaasan Auroraksen mentoreita ja aktoreita päätöstilaisuudessa 5.11.2019.

Auroras-ryhmä tuo itsevarmuutta ja käytännön osaamista työnhakuun

05.11.19


Auroras-toiminta yhdistää koulutettuja naisia. Auroras-mentorit Marja-Riitta Eriksson (vas) ja Helena Mansio (oik) ovat auttaneet Liem Nguyenia muun muassa oman osaamisen tunnistamisessa.

Miksi maahan muuttaneiden naisten kannattaa osallistua Auroras-mentorointiin? Siitä osaa kertoa parhaiten toimintaan osallistuneet, kuten Vietnamista kotoisin oleva Liem Nguyen. Hän oli mukana kevään 2019 ajan Helsingin keskustan Auroras-ryhmässä. Nguyen oli muuttanut Suomeen neljä vuotta aikaisemmin hänen miehensä työn perässä ja oli ollut ennen Auroras-ryhmää pitkään kotona lapsen kanssa. Vaikka Nguyen oli opetellut suomea kotoutumiskoulutuksessa, oli erityisesti suomen kielen puhuminen edelleen vaikeaa.

- Siksi halusin osallistua keskusteluryhmään, Nguyen kertoo.

Auroras-toiminnasta hänelle kertoi SIMHE-hankkeen (Supporting Immigrants in Higher Education) edustaja. Auroras-ryhmässä Nguyen ja muut osallistujat keskustelivat ryhmänvetäjien johdolla muun muassa suomalaisesta työkulttuurista, työhaastatteluun valmistautumisesta ja siitä, millainen on hyvä CV.

- Parasta oli oman osaamisen tunnistaminen. Aikaisemmin en tiennyt vahvuuksiani, Nguyen kertoo.

Hän on suorittanut aikaisemmassa kotimaassaan Vietnamissa taloustieteen kandidaattitutkinnon ja opiskelee nyt datanomiksi. Haaveena on koodaajan ammatti. Ensi vuonna on aika hakea harjoittelupaikkaa ja Auroras-ryhmän ansiosta Nguyenillä on jo valmiina CV ja hakemuskin.

Matalan kynnyksen toimintaa

Työelämäaiheisten keskustelujen lisäksi Auroras-toimintaan kuuluu myös vapaamuotoista yhdessäoloa muiden naisten kanssa. Myös tämä on todella tärkeää sekä työnhaun että yleisen hyvinvoinnin kannalta.

- Kun on pitkään kotona, niin itsevarmuus menee alas. Kun osallistuu tällaiseen ryhmään, niin se auttaa olemaan varmempi, Nguyen toteaa.

Auroras-ryhmää Helsingin keskustassa vetävät Helena Mansio ja Marja-Riitta Eriksson pitävät hyvänä sitä, että heillä on ollut pieniä, intensiivisiä ryhmiä, joissa on aina luottamuksellinen ilmapiiri. Vaikeistakin asioista voi puhua.

- Tämä on matalan kynnyksen paikka, johon voi tulla omana itsenään, Mansio ja Eriksson kertovat.

He ovat entuudestaan tuttuja toisilleen työelämästä, Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta.

- Kun oma työ on ollut antoisaa, niin on mukavaa jakaa työelämätietoutta muille, Auroras-toiminnassa jo pitkään mukana olevat naiset kertovat.

He vetävät tälläkin hetkellä Auroras-ryhmää, joka kokoontuu viikottain Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Seuraava Helsingin keskustan Auroras-ryhmä aloittaa 22.1.2020  ja siihen ovat tervetulleita kaikki maahan muuttaneet koulutetut naiset kaikilta aloilta.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan Helsingin keskustan Auroras-ryhmään

Vapaaehtoisten tapaaminen 22.11.

26.10.19

Toimitko tai oletko toiminut Auroras-verkoston vapaaehtoisena? Lämpimästi tervetuloa vapaaehtoisten tapaamiseen, joka järjestetään Helsingissä 22.11.2019 klo 14-18. Tapaamisessa pääset vaihtamaan ajatuksia, kokemuksia ja hyviä käytäntöjä Auroras-toiminnasta. Voit osallistua tapahtumaan kokonaisuudessaan tai vain osittain. Tapaaminen on osallistujille täysin maksuton ja Helsingin ulkopuolilta tuleville maksetaan matkakulut. Ilmoittaudu mukaan 17.11. mennessä tämän linkin kautta.

OHJELMA

Klo 14-15 Kokoontuminen ja myöhäinen lounas. Ravintola Sunn (Aleksanterinkatu 26). Ravintola toivoo ennakkotilauksia ja lounasvaihtoehdot lähetetään osallistujille noin viikkoa ennen tapaamista.

Klo 15-17 Kuulumisten vaihtoa ja yhdessäoloa tunnelmallisessa ja inspiroivassa tilassa Helsingin kaupunginmuseossa (Aleksanterinkatu 16). Tilaan siirrytään yhdessä lounaan jälkeen.

Klo 17-18 Opastettu museokierros Helsingin kaupunginmuseossa (Aleksanterinkatu 16). Tutustumme yhdessä Helsingin valitut palat -näyttelyyn, jossa kävijä pääsee kokemaan kaupungin menneisyyden kaikilla aisteillaan. Lisätietoa näyttelystä: http://www.helsinginkaupunginmuseo.fi/nayttelyt/helsingin-valitut-palat/

Ilmoittautumislomake
Kysyttävää? Ota yhteyttä: emmi.juutilainen@auroras.fi


Kuva: Tapio Haaja/ Unsplash


Yritysvierailu Intrumiin 10.12.

24.10.19

Tervetuloa Auroras-hankkeen järjestämälle yritysvierailulle Intrumiin, Helsingin Herttoniemeen (Hitsaajankatu 20). Vierailun ajankohta on 10.12. klo 17-18. Tämän jälkeen halukkaat voivat siirtyä keskustelemaan vierailusta läheiseen Cafe Picniciin klo 18-19. Auroras-hanke tarjoaa kahvit tai virvokkeet.

Mukaan mahtuu 10 ensimmäistä ilmoittautujaa. Mentorit ovat myös tervetulleita, jos koko ryhmä tai osa siitä haluaa osallistua vierailulle. Ilmoittauduthan 2.12. mennessä tällä lomakkeella. 

Intrum on luotonhallinnan, perinnän ja rahoituspalveluiden asiantuntija ja sillä on toimipisteitä 24 Euroopan maassa. Suomessa Intrumilla työskentelee noin 500 henkilöä muun muassa perintäneuvonnan tehtävissä. Lisätietoja: Intrum yrityksenä

Onko sinulla kysyttävää vierailusta? Ota yhteyttä hankepäällikkö Emmi Juutilaiseen: emmi.juutilainen@auroras.fi.

Women's Career Boost - Uutta intoa urallesi -tapahtuma Helsingissä 29.10.

15.10.19

Women´s Career Network ja Suomen Akateemisten Naisten liitto toivottavat sinut tervetulleeksi Uutta intoa urallesi - tapahtumaan Helsingin Kaupungintalon aulaan lokakuun 29. päivä.

Kaipaatko uusia ideoita urallesi ja lisää verkostoitumista? Haluaisitko tutustua eri taustoista tuleviin naisiin? Jos haluat vinkkejä unelmatyön tavoittelemiseen tai ideoiden ja kokemusten vaihtoa muiden kanssa, niin tämä naisten uratapahtuma on juuri sinulle.

Women´s Career Networkin, Auroras-verkoston ja Suomen Akateemisten Naisten Liiton järjestämässä tapahtumassa saat vinkkejä työnhakuun ja seuraavan askeleen suunnitteluun urallasi. Pääset myös halutessasi juttelemaan ammattilaisen kanssa ulkomailla suoritettujen tutkintojen tunnustamisesta, mikä voi auttaa sinua urallasi eteenpäin.

Tässä tapahtumassa tärkein ammattilainen on kuitenkin sinä: voit auttaa muita eteenpäin jakamalla kokemuksiasi työnhausta, työelämästä ja urasuunnittelusta. On hyvä tavata eri taustoista tulevia ihmisiä, sillä se antaa usein uudenlaisia ajatuksia ja näkökulmia. Ja uusia tuttavuuksia sekä verkostoja ei voi koskaan olla liikaa.

Tapahtuma on maksuton, mutta ilmoittautumisia pyydetään tarjoiluja varten. Voit ilmoittautua mukaan täällä.

Mitä? Women´s Career Boost -uratapahtuma
Milloin? 29.10. klo 15-18
Missä? Helsingin kaupungintalon aulan tapahtumatori

Aikataulu

15.15. Tervetuloa! Women´s Career Network, Auroras-verkosto ja Suomen Akateemisten Naisten liitto esittäytyvät (FI & ENG)
15.30. Alustus yhteisön voimasta (tunnetaitojen ja tunnejohtamisen asiantuntija Ira Kujala, ENG)
16.15 Työnhakuun ja urasuunnitteluun liittyvät pisteet avautuvat (FI & ENG)
17.15 Verkostoitumista ja loppusanat (FI & ENG)

Tapahtuman kielet ovat englanti ja suomi.

Tapahtuma Facebookissa

------------------------------------------

WCN x Finnish Federation of Graduate Women -
Women's Career Boost

Women's Career Network and the Finnish Federation of Graduate Women warmly welcome you to our event at Helsinki City Hall Lobby on Octber 29th.

Are you in need of a career & network boost? Would you like to get to know women from different backgrounds? If you’re looking for tips on how to land that dream job or a chance to share your ideas and experiences with a group of positive and ambitious women, this upcoming event by WCN, Auroras Network and Finnish Federation of Graduate Women is just the place for you!

During the event, you’ll have a chance to receive advice on job seeking and on how to develop to the next steps of your career. An expert on recognition and international comparability of qualifications will be present to answer any possible questions you might have. In addition, you will also get the possibility to give back by sharing your own experiences with a group of educated women who have recently arrived in Finland.

Diverse networks foster new ways of thinking by connecting you with people whose viewpoints, insights, resources, and lived experiences differ from your own. Sharing know-how and thus engaging in activities that can potentially change the course of someone’s life can, in addition to being rewarding, be just the right way to widen your perspective, give you new ideas and inspiration and unlock your hidden potential. By creating strong and supportive connections and a collective atmosphere, where women from all walks of life support each other in reaching their dreams, anything is possible.

The event is free of charge but registration is required. Tea and coffee will be served. For more information and registration, please visit here.

What? Women´s Career Boost
When? 29th October at 15-18
Where? Helsinki City Hall Lobby

Program

15.15 Welcome! Introduction of Women's Career Network, Auroras Network and Finnish Federation of Graduate Women (FI & ENG)
15.30 Keynote: Ira Kujala will talk about the power of communities and mutual support (ENG)
16.15 Starting the workshops (FI & ENG)
17.15 Mingle and closing (FI & ENG)

The event will be held in English and Finnish.

The event in Facebook