Rohkaisevia tarinoita: Aleksandra Krutova

15.09.21

Rohkaisevilla tarinoilla haluamme tuoda esiin Suomeen muuttaneiden naisten erilaisia tarinoita ja toivomme niistä löytyvän myös muita kannustavia kokemuksia. 

Aleksandra muutti Venäjältä Suomeen vuonna 2010. Kahden lapsen äitinä hänelle on kertynyt monipuolinen kokemus eri aloista niin opintojen kuin työnkin puolesta ja nyt tähtäimessä on nopea pääsy työelämään uudella alalla.

Aleksandra ehti juuri ennen Suomeen muuttoa valmistumaan kuvataiteen opettajaksi, mutta Suomessa hän lähti opiskelemaan ravintola- ja hotellialaa ja valmistui kokiksi. Tätä työtä hän teki usean vuoden, kunnes nyt pyrkii sosiaalialalle ja haluaisi työskennellä lasten kanssa. Lähihoitajan opintojaan Aleksandra suorittaa Omniassa, mutta toiveenaan hänellä olisi aloittaa mahdollisimman pian työ päiväkodissa. Tässä apuna on nykyisiin opintoihin liittyvä työharjoittelu, joka on vuorossa tänä syksynä.

Aleksandra kertoo olevansa kiinnostunut myös mahdollisesti oppisopimuskoulutuksesta ja yhtenä vaihtoehtona hänelle näyttäytyy avoimen yliopiston varhaiskasvatuksen etäopinnot. Varhaiskasvatuksen opintoja hän on miettinyt lähtevänsä suorittamaan jo Omnian opintojen ohessa, mutta tietenkin oman jaksamisensa puitteissa. Tulevaisuudessa hän voisi nähdä tekevänsä myös maahanmuuttajatyötä. Erilaisia mahdollisuuksia näyttää siis riittävän ja Aleksandralla tarmoa niiden selvittämiseen.

Vuosien varrella Aleksandra kokee kielitaitonsa sekä sosiaalisten taitojensa kasvaneen. Hän tunnistaa omat työelämätaitonsa ja koulutuksen tuoman osaamisen sekä kertoo motivaationsa kasvaneen uuden oppimisen ja työpaikan löytämisen suhteen. Työskennellessään kokkina, Aleksandra useasti mietti haluavansa vaihtaa alaa, mutta nyt äitiyslomallaan hän on saanut rohkeutta aloittaa tekemään sitä, mitä oikeasti haluaa.

Yhden suomen kielen kurssin Venäjällä käynyt Aleksandra kertoo suomen kielen oppimisen olleen aluksi todella vaikeaa, mutta ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen hän kertoo pikkuhiljaa oppineensa sen suomenkielisten opintojensa yhteydessä sekä viikonlopputöissään asiakaspalvelutehtävissä ja harjoittelemalla puhumista ollessaan joskus apuna kirpputorilla. Auroras-ryhmään hän löysi toisen lapsensa syntymän jälkeen keväällä 2021 oltuaan muutaman vuoden kotona esikoisensa kanssa ja ruvetessaan etsimään itselleen tekemistä kodin ulkopuolelta. Ilmoitus Auroras-ryhmästä löytyi Facebookin kautta ja nykyinen opiskelupaikka aukesi ryhmän aikana.

Aleksandra kokee Auroras-ryhmään osallistumisen ihanana mahdollisuutena äideille, jotka ovat kotona lasten kanssa ja viettävät paljon aikaa yksin. Hän koki oman kotiäideille suunnatun etäryhmänsä mukavana porukkana. Aleksandra kertoo ryhmässä olleen paljon hyvää materiaalia, kuten työelämään liittyviä sisältöjä sekä videoita selkosuomeksi. Hän toivookin vielä koronan hellitettyä pääsevänsä tapaamaan ihmisiä kasvotusten, koska etänä vieraan kielen puhuminen on ajoittain haasteellista katsekontaktin puuttuessa.

Aleksandra haluaa kannustaa maahan muuttaneita puhumaan rohkeasti suomen kieltä. Hän itse tietää kokemuksesta, että kielen oppiminen ei tapahdu nopeasti, vaan siihen tarvitaan aikaa. Hän tietää myös sen, että jos kieltä osaa vasta vähän, sitä saattaa pelätä käyttää ja siksi pysyä hiljaa tai puhua vähemmän. Aleksandra haluaakin rohkaista muita: ”Kannattaa puhua! Puhumalla kielen oppii.”

 

Aleksandra Krutova osallistui etänä järjestettyyn valtakunnalliseen kotiäitien Auroras-mentorointiryhmään keväällä 2021.