Etätapaamisten sisältöjä Auroras-ryhmiin

19.03.20

Kuva: Jan Vašek Pixabaystä

Artikkeli päivittyy. Viimeisin päivitys tehty 24.3.2020.

Auroras-hankkeen koronatiedotteessa kehotettiin ryhmiä ja yksilömentorointipareja välttämään kasvokkaisia tapaamisia 13.4.2020 saakka. Tiedotetta tarkennettiin ja vapaaehtoisia ohjeistettiin sähköpostitse poikkeuslain astuttua voimaan 17.3.2020. Uuden ohjeistuksen myötä kaikki kasvokkaiset tapaamiset keskeytetään 13.4.2020 saakka. Lisätietoa ohjeistuksista antavat tarvittaessa Auroras-verkoston työntekijät.

Tämän artikkelin tarkoituksena on auttaa mentoreita etätapaamisten suunnittelussa. Olemme kehitelleet sisältöjä muutamiin tapaamisiin ja kehitämme niitä lisää mentoreiden toiveiden pohjalta. Jos sinulla on jokin toivomus etämateriaalin aiheeksi, lähetäthän sen verkoston työntekijöille. Suunnittelemme toiveesi pohjalta etämateriaalin, jonka julkaisemme tällä sivustolla. Artikkelissa julkaistaan myös vapaaehtoisten suunnittelemia materiaaleja. Materiaaleista voi olla ryhmien lisäksi apua myös yksilömentoroinnin suunnittelussa ja ne ovat vapaasti käytettävissä.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. ETÄMATERIAALI: Työn hakeminen eri kanavien kautta

Ohjeet mentorille:

Etämateriaali on kehitetty ”Ideoita koulutetuille naisille suunnatun Auroras-ryhmän tapaamisiin” -oppaan pohjalta. Oppaassa neljännen tapaamisen teemana on ”Tietoa työn hakemisesta”. Sen tavoitteena on kokemusten vaihtaminen työnhakuun liittyvistä teemoista ja erilaisten työnhakukanavien hahmottaminen.

Etämateriaalissa valitaan kaksi työnhakukanavaa ja pohditaan niiden käyttämistä oman työnhaun tukena. Tehtävä on mahdollista toteuttaa sähköpostin tai vaikkapa WhatsAppin välityksellä. Mentorit tiedottavat tehtävänannon yhteydessä valitusta viestintäkanavasta.

Aktorin ohjeistus:

1) Suunnittele ja nauhoita puhelimellasi lyhyt video / ääniviesti (enintään 2-3 minuuttia), jossa vastaat kahteen kysymykseen:

- Millaisia kokemuksia sinulla on työn hakemisesta Suomessa?
- Mitä kanavia olet käyttänyt työpaikkojen etsimiseen?

2) Lue ”Töissä Suomessa – tietoa maahanmuuttajalle” -oppaan kappale "Työtä hakemassa" (sivut 7-12) ja tutustu PedaNetin ”Sosiaalinen media työnhaussa” -sivustoon. Kirjoita itsellesi ylös kymmenen erilaista tapaa hakea työtä. Huom! Tätä tehtävää ei tarvitse lähettää mentoreille tai muulle ryhmälle.

3) Suunnittele ja nauhoita lyhyt video (enintään 3-4 minuuttia), jossa kerrot ryhmäsi mentoreille ja toisille aktoreille kahdesta sinulle uudesta ja käyttökelpoisesta tavasta hakea työtä omalta alaltasi. Miten työn hakeminen näillä kahdella tavalla voisi omalla kohdallasi käytännössä toteutua?

4) Lähetä molemmat tekemäsi videot / ääniviestit muulle ryhmällesi sovitulla tavalla (esimerkiksi sähköpostin liitteenä tai WhatsAppilla). Ryhmäsi mentorit kertovat sinulle, millä tavalla tehtävät palautetaan.

5) Jos tehtävän aikana tuli vastaan sinulle uusia ja vieraita sanoja, selvitä esimerkiksi 5-10 keskeisen sanan merkitys itsellesi. Huom! Tätä tehtävää ei tarvitse lähettää mentoreille tai muulle ryhmälle.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. ETÄMATERIAALI: YKI-tutkintojärjestelmä
(materiaalin ovat tuottaneet Auroras-kotiäitiryhmän mentorit)

1) YKI-tutkintojärjestelmä jakautuu kolmeen osaan
On tärkeää, että valitset oikean testin /tason!

Perustason testiin A1=1 ja A2=2 menevät lähinnä ne, jotka tarvitsevat kouluun/oppilaitokseen todistuksen siitä, että ovat ylipäätään opiskelleet suomea.
Keskitason B1=3 ja B2=4 testi on laaja, koska se on kansalaisuuden hakemiseen vaadittava taso. Se myös vaaditaan aika moneen koulutukseen, koska se on itsenäisen käyttäjän taso.
Ylimmän tason testi C1=5 ja C2=6 on sellainen, että esimerkiksi jokin koulutusohjelma yliopistossa voi vaatia tason C1 = 5 tai opettajat saattavat saada kielilisää siitä, että ovat suorittaneet jonkin kielen ylimmän tason testin.

Tehtävä: Katso alla olevista linkeistä yleiskriteerit, millaista suoritusta A, B ja C -tasoilla vaaditaan (testin arvioiva opettaja käyttää vielä tarkempia kriteereitä, jotta voi määrittää, onko suorituksesi taso esim. B1 vai B2).

Puhumisen arviointikriteerit
Kirjoittamisen arviointikriteerit

Mikä ykin taitotaso kansalaisuuteen vaaditaan?
Kansalaisuuteen vaaditaan kaksi kolmosta eli B1-arvosanaa niin, että puhuminen tai kirjoittaminen tai jompikumpi on kolme (3). Pelkät suulliset kolmoset (kuunteleminen ja puhuminen) tai pelkät kirjalliset (lukeminen ja kirjoittaminen) tai pelkät ymmärtämisen taidot (lukeminen ja kuunteleminen) eivät riitä. Tästä voit lukea vielä 10 kysymystä YKIstä, jonka lopussa on laatikko, joka toivottavasti havainnollistaa sen, mitkä kolmosten kombinaatiot kelpaavat kansalaisuutta haettaessa: https://helao.fi/fi/yki-ohjeita-ja-harjoituksia-3/

Mikä ykin taitotaso opintoihin vaaditaan?
Opintojen taitotasovaatimuksista päättävät oppilaitokset. Se kannattaa siis kysyä sieltä, mihin haet opiskelemaan, koska se voi vaihdella.

Milloin tutkinto järjestetään?
Tutkinto on aina siis koko päivän ja aina lauantaina, tammikuussa, maaliskuussa, toukokuussa, elokuussa, lokakuussa ja marraskuussa. Tutkintopäivät täällä: https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/tutkintopaivat-ja-paikat

Kaikki osakokeet on aina tehtävä kokeessa, johon on ilmoittautunut
Aina on tehtävä kaikki neljä osakoetta (tekstinymmärtäminen, kirjoittaminen, puheenymmärtäminen ja puhuminen), mutta jos on saanut testissä vain yhden kolmosen ja seuraavalla kerralla saa toisen kolmosen, yhdistettynä nuo kaksi todistusta ovat pätevät esimerkiksi kansalaisuutta haettaessa. Tietysti ne on siis silti oltava edellä kerrottu tietty kombinaatio.

Tutkintotodistus
Tutkintotodistuksen saat vain silloin, kun olet osallistunut kaikkiin osakokeisiin. Tutkinto suoritetaan kokonaan saman päivän aikana. Testistä ei voi kesken kaiken lähteä pois, silloin se katsotaan keskeytetyksi. Kuten edellä jo on sanottu, voit kuitenkin osoittaa hyväksyttävät osakokeet yhdistämällä useamman tutkintotodistuksen (1.1.2012 jälkeen annetut tutkintotodistukset).

2) Kotitehtäviä

Tehtävä 1: Tee alla olevan linkin takaa löytyviä yki-harjoituksia (eivät ole yki-testejä).  Monivalintatehtävät voi tarkistaa heti, kun on tehnyt tehtävän painamalla ”vastaa” -kohtaa. 

http://ykitesti.solki.jyu.fi/tutustu-testiin/testifin/

Tehtävä 2: Kirjoita mielipidekirjoitus Internetin keskustelupalstalle. Voit valita kahdesta aiheesta:

  1. Paras hoitopaikka pienelle lapselle – oma koti vai päiväkoti?
  2. Nykymuoti on mautonta.

Kerro kirjoituksessasi:

  • Mistä asiasta kirjoitat?
  • Mitä mieltä olet siitä? Miksi? Perustele ainakin kolmella tavalla.

Tehtävä on Keskitason (B) tehtävä ja se löytyy osoitteesta: http://ykitesti.solki.jyu.fi/tutustu-testiin/testifin/keskitaso-kirjoittaminen/

Lisää harjoituksia (vapaaehtoinen tehtävä):
Helsingin Aikuisopisto: synonyymeja (voit tarkistaa itse)
Sanasto, rakenne ja tekstinymmärtämistehtäviä (voit tarkistaa itse)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3. ETÄTEHTÄVÄ: LinkedIn tutuksi 

1. Tutustu materiaaliin LinkedIn-perusteet, pohdiskelutehtävä
2. Tee itsellesi LinkedIn-profiili tai tarkista tehtävän pohjalta, onko profiilissasi ainakin perustiedot
3. Liity Auroras-verkoston LinkedIn-ryhmään ja kommentoi jo olemassaolevia julkaisuja tai tee oma työelämäteemainen julkaisu
4. Kun perusasiat ovat kunnossa LinkedIn-profiilissasi, kannattaa tutustua myös työnhakua tukeviin asetuksiin ja työpaikkojen hakemiseen LinkedInissä. Näistä opit lisää mm. Auroras-verkoston järjestämissä LinkedIn-koulutuksissa (seuraava koulutus järjestetään webinaarina 1.4.2020 klo 17.30-19.30, lue lisää ja ilmoittaudu mukaan)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------