Auroras lainasi nimensä Aurora Karamzinilta

02.08.19

Auroras-toiminta syntyi alun perin kun Luetaan yhdessä -ryhmissä havaittiin, että osa ryhmiin osallistuvista, koulutetuista naisista kaipasi kotoutumisensa tueksi myös työllistymistä tukevaa toimintaa suomen kielen opettelun lisäksi. Vuonna 2012 tämä työllistymistä tukeva toiminta sai pienen avustuksen Opetushallitukselta. Avustus mahdollisti seminaaripohjaisen toiminnan pilotoimisen pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Sittemmin Auroras -nimen saanut toiminta on kulkenut pienimuotoisena osana Luetaan yhdessä -verkostoa laajentuen myös Vaasaan. Toimintaa on vuosien varrella kehitetty kohti nykyistä muotoaan vapaaehtoisvoimin ja vapaaehtoiset mentorit ja ryhmän vetäjät ovatkin yhä Auroras -toiminnan sydän.

Syksyllä 2018 Auroras sai hankeavustusta Opetushallitukselta ja vuoden 2019 alussa myös STEAlta. Avustukset mahdollistivat eriytymisen Luetaan yhdessä -verkostosta, hanketyöntekijöiden palkkaamisen sekä toiminnan kehittämisen edelleen. Hanke on käynnissä ajalla 2018 - 2021.

Tarina Auroras -nimen takana

Auroras -toiminta on lainannut nimensä vaikutusvaltaiselta Aurora Karamzinilta (1808 - 1902), joka oli kiinnostunut yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta, hyväntekeväisyydestä ja naiskasvatuksesta. Ylhäisen sukutaustan omaava Aurora eli pitkän ja vaiheikkaan elämän toimien muun muassa hovineitinä Pietarissa. Aurora oli hyvin sivistynyt, kielitaitoinen ja varakas. Matkoillaan hän tutustui erilaisiin hyväntekeväisyyslaitoksiin kuten orpokoteihin ja sairaaloihin. Helsingissä Aurora kustansi Naisyhdistyksen ylläpitämän "sopankeittolaitoksen" toimintaa, sekä naisten työlupia, lastenseimiä ja orpokoteja. 1867 avattiin Auroran perustama Helsingin Diakonissalaitos, tavoitteenaan antaa Suomen nuorille naisille mahdollisuus ja koulutus käytännön toimintaan sairaiden ja vähäosaisten keskuudessa.

Auroras -nimi tuo monelle mieleen myös revontulet (engl. aurora), jotka voi nähdä leimuamassa myös Aurorasin logossa ja joiden voi ajatella kuvaavan hyvin koulutettuja naisia yhdistävää Auroras -verkostoa.

Kuva: Aurora Karamzin 90-vuotispäivänään Hakasalmen huvilan terassilla. Finna / K.E. Ståhlberg 1898

Lähde: https://kansallisbiografia.fi/kansallisbiografia/henkilo/4614