Rohkaisevia tarinoita: Ramze Hanyova

25.08.21

Rohkaisevilla tarinoilla haluamme tuoda esiin Suomeen muuttaneiden naisten erilaisia tarinoita ja toivomme niistä löytyvän myös muita kannustavia kokemuksia. 

Ramze kertoo olevansa oma-aloitteinen ja energinen ja tämä hänestä myös huokuu. Ramze on muuttanut Suomeen Bulgariasta ja muutosta tulee kuluneeksi syksyllä noin kolme vuotta.

Ramze kertoo opiskelleensa paljon suomen kieltä ja etsineensä työpaikkoja muutettuaan Suomeen. Hän on osallistunut usealle suomen kielen kurssille, joista viimeisenä Auroras-mentorointiryhmään Helsingin aikuisopiston opettajan suosittelemana. Ramze kehuu ryhmää kovasti ja toteaa olevansa todella iloinen siitä. Hän koki saaneensa ryhmästä paljon neuvoja ja apua työpaikan löytämiseen. Ramze työskenteleekin tällä hetkellä varhaiskasvatuksen alalla avustajana päiväkodissa.

Ramzen mielestä suomen kieltä ei ollut niin vaikea opiskella, mutta työnhaun hän näkee haastavampana. Usein vaaditaan hyvää suomen kieltä, pitäisi olla paljon kokemusta ja päästä työhaastatteluihin. Ramze kuitenkin näkee tämänhetkisen työpaikkansa auenneen hänelle aiemman työkokemuksen perusteella. Hän on kotimaassaan työskennellyt sekä varhaiskasvatuksessa että englannin opettajana, mikä omien sanojensa mukaan oli ”lyhyt, mutta hyvä kokemus”. Varhaiskasvatuksen hän sanoo olevan hänelle hyvä työ ja tulevan hänelle luontaisesti.

Lisäksi Ramze näkee kokemuksensa koostuvan hyvin erilaisista asioista ja hän puhuukin osaamisestaan varmoin sanoin. Ramze on kotimaassaan työskennellyt pankissa ja toimistotöissä sekä tehnyt työharjoittelun lakitoimistossa. Kandin tutkintonsa hän on suorittanut taloustieteistä. Näistä hänellä on pidempi kokemus, kuin varhaiskasvatuksesta, ja Ramze ajatteleekin voivansa vaihtaa tälle alalle tulevaisuudessa, jos sopiva paikka osuu kohdalle.

Suomeen muutettuaan Ramze sanoo pystyneensä suomen kielen opiskelun ohessa katsomaan rauhassa itseensä – mitä hän haluaisi tehdä, mitä hän ei osaa tai mitä haluaisi osata paremmin. Nyt hän kokee tietävänsä, mitä haluaa tehdä ja myös mitä voi ja osaa tehdä. Muutto Suomeen on tuonut hänelle aikaa miettiä näitä asioita rauhassa ilman jatkuvaa kiirettä. Toisaalta Ramze myös kuvailee haluavansa tehdä paljon ja siksi hän onkin jatkanut aina yhdeltä kurssilta toiselle niiden päättyessä. Ramze kertoo myös etsineensä paljon tietoa itse ja auttaneensa ja neuvoneensa useita Suomeen muuttaneita kavereitaan löytämänsä tiedon avulla.

Tulevaisuutensa Ramze pitää avoinna ja näkee siinä monia mahdollisuuksia. Hän haluaisi kehittää edelleen jo nyt hyvää suomen kielen taitoaan ja tehdä varhaiskasvatuksen maisterintutkinnon suomeksi. Hän ajattelee tämän mahdollisesti auttavan häntä urallaan ja näyttävän hyvältä CV:ssä, sillä Suomessa hän sanoo voivansa pysyä pitkän aikaa.

 

Ramze Hanyova osallistui Helsingin Auroras-mentorointiryhmään keväällä 2021. Koronapandemian takia tapaamiset järjestettiin Zoomissa, mutta viimeisellä kerralla ryhmä pääsi tapaamaan Helsingin keskustassa ja jakamaan todistukset aktoreille.