Tietoa aktoreille

Tältä sivulta löydät suomalaiseen työelämään ja opiskeluun liittyvää tietoa selkosuomella.

 

SUOMALAINEN TYÖELÄMÄ

Opetushallitus: Ulkomailla suoritettujen tutkintojen tunnustaminen
Jos olet suorittanut tutkinnon ulkomailla, saatat tarvita Opetushallituksen tai muun viranomaisen tunnustamispäätöksen, jotta voit työskennellä tai opiskella Suomessa. Tarvitset päätöksen, jos haluat työskennellä säännellyssä ammatissa tai tehtävässä, johon vaaditaan tietyn tasoinen korkeakoulututkinto. Muissa tilanteissa työnantaja, oppilaitos tai korkeakoulu arvioi, millaisen pätevyyden ja osaamisen ulkomainen tutkintosi on antanut.

Töissä Suomessa: Tietoa maahanmuuttajalle 13 kielellä
Työn aloittaminen uudessa maassa voi olla haastavaa ja herättää monenlaisia kysymyksiä. Työterveyslaitoksen "Töissä Suomessa - tietoa maahanmuuttajalle" -opas tarjoaa perustietoa suomalaisesta työelämästä 13:sta eri kielellä.

TE-palveluiden "Työhön Suomeen" -sivusto
TE-palvelut neuvoo työnhakijaa ja työntekijää työnteon aloittamiseen ja elämään Suomessa.

SAK: Maahanmuuttajien työsuhdeneuvonta
Maahanmuuttajien työsuhdeneuvonta neuvoo ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä, jos heillä on työsuhteeseen liittyviä kysymyksiä tai ongelmia. Maksuton palvelu on avoin kaikille eikä kysyjän tarvitse kuulua ammattiliittoon.

 

SUOMEN KIELEN OPPIMINEN

Suomen kielen kurssit: finnishcourses.fi
Finnishcourses.fi-palvelussa on tietoa monen eri järjestäjän kursseista.

Luetaan yhdessä
Valtakunnallinen Luetaan yhdessä-verkosto tarjoaa vapaaehtoistyöhön perustuvaa, ilmaista kielenopetusta. Verkostoon kuuluu yli 100 ryhmä ympäri Suomea, osa ryhmistä on pelkästään naisille.

Yle uutiset selkosuomeksi
Yle Uutiset Selkosuomeksi tarjoaa suomenkielisiä päivittäisuutisia tv:ssä, verkossa ja radiossa. Ylen selkouutiset on suunnattu ennen kaikkea henkilöille, jotka opiskelevat suomea toisena tai vieraana kielenä.

Selkosanomat
Selkosanomat on selkokielinen ajankohtaislehti internetissä.

 

OMAN OSAAMISEN KEHITTÄMINEN

Osaajia työelämään verkko-oppimisympäristö
Mm. oman osaamisen tunnistamiseen ja työnhakuun liittyviä tehtäviä selkosuomella. Huom! Voit tehdä tehtäviä itseksesi, mutta niitä ei voi lähettää opettajalle sivuston kautta.

Googlen verkkokurssit 
Maksuttomia nettikursseja, joiden aiheina on mm. työnhaussa onnistuminen, verkostoituminen ja yleisölle puhuminen. Pääset tekemään kursseja, kun olet rekisteröitynyt palveluun. Samoilta nettisivuilta löydät myös tietoa Googlen lähiopetuksesta Helsingissä, jos haluat kehittää digitaalisia taitojasi tai tehdä siitä itsellesi vaikka uuden ammatin.

 

ULKOMAILLA SUORITETTUJEN TUTKINTOJEN TUNNUSTAMINEN

Jos olet suorittanut tutkinnon ulkomailla, saatat tarvita tutkinnon tunnustamispäätöksen, jotta voit työskennellä tai opiskella Suomessa. Useimmissa tilanteissa työnantaja, oppilaitos tai korkeakoulu arvioi pätevyyttäsi. Lisää tietoa löydät alla olevilta sivustoilta.

Opetushallituksen tutkintojen tunnustamiseen liittyvä sivusto
Opetushallituksen sivuilla voit selvittää, tarvitsetko tunnustamispäätöksen, vai voitko hakeutua suoraan opintoihin tai työelämään. Jos tarvitset tunnustamispäätöksen, voit hakea sitä Opetushallistuksen sivujen kautta. Hakulomake saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, hakuohjeet lisäksi arabian ja venäjän kielillä.

SIMHE: Tukea korkeasti koulutetuille maahanmuuttajille
Jos et tarvitse tunnustamispäätöstä, voit hakeutua suoraan opintoihin tai työelämään. SIMHE-korkeakoulut (Helsingin yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Turun yliopisto, Karelia ammattikorkeakoulu ja Oulun ammattikorkeakoulu) tarjoavat ohjausta maahanmuuttajien koulutukseen liittyvissä kysymyksissä. Lue lisää yllä olevasta linkistä.