Tiedote: Kansainväliset osaajat ovat täällä jo ja Suomella ei ole varaa menettää heitä

05.03.20

Suomen Akateemisten Naisten Liitto/Auroras-verkosto
TIEDOTE 4.3.2020

Suomeen halutaan lisää kansainvälisiä osaajia paikkaamaan työvoimavajetta, mutta jo nyt maassamme jätetään hyödyntämättä valtava määrä koulutettujen maahanmuuttajien osaamista ja kielitaitoa. Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreen katsauksen (Kotoutumisen kokonaiskatsaus 2019) mukaan etenkin naisten osalta työllisyysaste jää alhaiseksi hyvästä koulutuksesta ja suomen kielen taidosta huolimatta. Helsingin Sanomat nosti esille kansainvälisyysosaamisen arvon ulkomaalaisia opiskelijoita käsittelevässä pääkirjoituksessaan 26.2.2020. Opiskelijoiden lisäksi kansainvälisyysosaamista on myös Suomeen jo aikaisemmin muuttaneilla koulutetuilla naisilla, mutta ovet eivät silti välttämättä aukea koulutusta vastaaviin työtehtäviin.

Tähän epäkohtaan etsitään ratkaisuja Suomen Akateemisten Naisten Liiton hallinnoiman Auroras-verkoston järjestämässä seminaarissa, joka järjestetään 10.3.2020 Eurooppasalissa Helsingissä. Seminaarin alussa kuullaan korkeakoulutettujen naisten työllistymisestä koko EU:n tasolla europarlamentaarikko Henna Virkkusen videotervehdyksen muodossa. Tämän jälkeen suunnataan katse takaisin Suomeen, kun sosiologian professori Sirpa Wrede Helsingin yliopistosta kertoo Suomen työelämästä maahan muuttaneen näkökulmasta. Wreden puheenvuorossa pohditaan moninaisuutta ja monikielisyyttä työelämän muutossuuntina ja herätellään kuulijoita miettimään, pitävätkö niin kutsutut ”talon tavat” joitakin työntekijöitä työyhteisön ulkopuolella.

Seuraavassa puheenvuorossa europarlamentaarikon poliittisena avustajana toiminut Mervi Katainen tarkastelee työelämän tasa-arvotilannetta EU:n alueella sekä EU:n toimia tasa-arvon edistämiseksi. Ohjelman päättää kulttuuritulkki ja tuoreen International Working Women of Finland -järjestön puheenjohtaja Chiara Costa-Virtanen, joka kertoo kansainvälisten naisosaajien kohtaamista haasteista Suomessa sekä ratkaisuista, joiden avulla he saavat äänensä kuuluviin suomalaisessa työelämässä.

Auroran päivän seminaari ”Kohti tasa-arvoista työelämää” on maksuton ja kaikille avoin. Tilaisuuden järjestävä Auroras-verkosto tukee Suomeen muuttaneiden koulutettujen naisten työllistymistä työelämäaiheisella yksilö- ja ryhmämentoroinnilla. Vuodesta 2012 toiminut verkosto on nimetty 1800-luvun Suomessa vaikuttaneen Aurora Karamzinin mukaan ja verkosto järjestää vuosittain työelämäteemaisen seminaarin Auroran nimipäivänä.

----------------------------------------------------------------------

Ohjelma

AURORAN PÄIVÄN SEMINAARI ”KOHTI TASA-ARVOISTA TYÖELÄMÄÄ”
10.3.2020 klo 16.30-18.30 (ohjelma salissa klo 17 alkaen)
Eurooppasali, Malminkatu 16, Helsinki

16.30 Tervetuloa! Tarjoilua ja seurustelua

17.00 Ohjelma alkaa salissa

 • Stand up -esitys: kiinalais-suomalainen koomikko TaoLin
 • Aloitussanat
 • Videotervehdys Brysselistä: Korkeakoulutettujen naisten työllistyminen EU:ssa
  europarlamentaarikko Henna Virkkunen
 • Talossa aina talon tavalla? Suomen työelämä muualta muuttaneiden näkökulmasta
  sosiologian professori Sirpa Wrede (Helsingin yliopisto)
 • Näkemyksiä Brysselistä: Työelämän tasa-arvo EU:ssa
  europarlamentaarikon poliittisena avustajana toiminut Mervi Katainen, VTM
 • Kohti ratkaisuja: koulutettujen naisten urapolut Suomessa
  Kulttuuritulkki ja International Working Women of Finland -järjestön puheenjohtaja Chiara Costa-Virtanen, BA
 • Loppusanat ja yleisökommentit

18.30 Tilaisuus päättyy

Tilaisuuden jälkeen halukkaat voivat jatkaa keskustelua Eurooppasalin lähellä olevassa kahvilassa tai ravintolassa. Jatkopaikasta kerrotaan seminaarissa.

Ilmoittaudu seminaariin tällä lomakkeella

Kuva: Mimi Thian/Unsplash