Tietoa aktoreille

Tältä sivulta löydät suomalaiseen työelämään ja opiskeluun liittyvää tietoa selkokielellä.

 

SUOMEN KIELEN OPPIMINEN

Finnishcources.fi
Finnishcourses.fi-palvelussa on tietoa monen eri järjestäjän kursseista.

Yle Uutiset selkosuomeksi
Yle Uutiset selkosuomeksi tarjoaa suomenkielisiä päivittäisuutisia tv:ssä, verkossa ja radiossa. Ylen selkouutiset on suunnattu ennen kaikkea henkilöille, jotka opiskelevat suomea toisena tai vieraana kielenä.

Selkosanomat
Selkosanomat on selkokielinen ajankohtaislehti internetissä.

Lango
Lango on kirjastojen kehittämä suomenkielinen sovellus, jolla vierasta kieltä harjoitteleva löytää natiivikielen puhujia. Sovellus vaatii kirjautumisen Facebook-tilillä.

Yle Kielikoulu
Yle Kielikoulu – Yle Språkskolan on palvelu, jossa voit opiskella suomea tai ruotsia katselemalla Ylen videosisältöjä sovelluksessa tai selaimella.

Uusi kielemme
Uusi kielemme -sivustolta voit oppia suomen kielioppia ja uutta sanastoa.

 

OMAN OSAAMISEN KEHITTÄMINEN

Osaajia työelämään verkko-oppimisympäristö
Oppimisympäristöstä löytyy mm. oman osaamisen tunnistamiseen ja työnhakuun liittyviä tehtäviä selkosuomella. Huom! Voit tehdä tehtäviä itseksesi, mutta niitä ei voi lähettää opettajalle sivuston kautta.

Googlen verkkokurssit
Maksuttomia nettikursseja, joiden aiheina on mm. työnhaussa onnistuminen, verkostoituminen ja yleisölle puhuminen. Pääset tekemään kursseja, kun olet rekisteröitynyt palveluun. Samoilta nettisivuilta löydät myös tietoa Googlen lähiopetuksesta Helsingissä, jos haluat kehittää digitaalisia taitojasi tai tehdä siitä itsellesi vaikka uuden ammatin.

 

ULKOMAILLA SUORITETTUJEN TUTKINTOJEN TUNNUSTAMINEN

Jos olet suorittanut tutkinnon ulkomailla, saatat tarvita tutkinnon tunnustamispäätöksen, jotta voit työskennellä tai opiskella Suomessa. Useimmissa tilanteissa työnantaja, oppilaitos tai korkeakoulu arvioi pätevyyttäsi. Lisää tietoa löydät alla olevilta sivustoilta.

Opetushallituksen tutkintojen tunnustamiseen liittyvä sivusto
Opetushallituksen sivuilla voit selvittää, tarvitsetko tunnustamispäätöksen, vai voitko hakeutua suoraan opintoihin tai työelämään. Jos tarvitset tunnustamispäätöksen, voit hakea sitä Opetushallituksen sivujen kautta. Hakulomake saatavissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, hakuohjeet lisäksi arabian ja venäjän kielillä.

Korkeakoulujen SIMHE-palvelut
Jos et tarvitse tunnustamispäätöstä, voit hakeutua suoraan opintoihin tai työelämään. SIMHE-korkeakoulut (Helsingin yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Turun yliopisto, Karelia ammattikorkeakoulu ja Oulun ammattikorkeakoulu) tarjoavat ohjausta maahanmuuttajien koulutukseen liittyvissä kysymyksissä. Lue lisää yllä olevasta linkistä.

 

TIETOA KIELITAIDON TASOISTA JA YLEISESTÄ KIELITUTKINNOSTA

Tietoa yleisestä kielitutkinnosta (YKI)
Tietoa suomen tai ruotsin kielen taidon todentamisesta sekä yleisestä kielitutkinnosta (YKI). Sivuilta löytyvät linkit keskeisimpiin Opetushallituksen yleisen kielitutkinnon sivuihin ja materiaaleihin.

Opetushallitus: Kielitaidon tasojen kuvausasteikko
Kielitaitotasot A1-C2 avattuna kuullun ymmärtämisen, puhutun ja kirjoitetun kielen sekä luetun ymmärtämisen näkökulmista.

 

SUOMALAINEN TYÖELÄMÄ

Töissä Suomessa: Tietoa maahanmuuttajalle 13 kielellä
Työterveyslaitoksen "Töissä Suomessa – tietoa maahanmuuttajalle" -opas tarjoaa perustietoa suomalaisesta työelämästä 13:lla eri kielellä.

Millainen on suomalainen työelämä -video
Palkansaajien keskusjärjestö STTK on tuottanut Suomi kodiksi -aiheisen filmisarjan, jossa kerrotaan maahanmuuttajille perustietoa suomalaisen työelämän arvoista ja pelisäännöistä sekä annetaan käytännön neuvoja työnhakuun.

TE-palveluiden "Työhön Suomeen" -sivusto
TE-palvelut neuvoo työnhakijaa ja työntekijää työnteon aloittamiseen ja elämään Suomessa.

SAK: Maahanmuuttajien työsuhdeneuvonta
Maahanmuuttajien maksuton työsuhdeneuvonta neuvoo ulkomaalaistaustaisia työntekijöitä, jos heillä on työsuhteeseen liittyviä kysymyksiä tai ongelmia.

 

MUITA RYHMIÄ, JOISSA OPPIA SUOMEN KIELTÄ

Luetaan yhdessä -verkosto
Luetaan yhdessä on valtakunnallinen verkosto, joka tukee maahan muuttaneiden, erityisesti naisten, kielen oppimista ja kotoutumista. Verkosto tarjoaa vapaaehtoistyönä lukutaidon ja suomen tai ruotsin kielen opetusta maahanmuuttajille eri puolilla Suomea.

Sauma-hanke
Työelämävalmennusta ja mentorointia maahan muuttaneille työnhakijoille. Sauma-hanke tukee myös työnantajia monikulttuuriseen työyhteisöön liittyvissä asioissa.

Womento-mentorointi
Womento on tavoitteellista työuramentorointia korkeasti koulutetuille maahan muuttaneille naisille.

Kotoklubi Kaneli
Leikkipuiston Kotoklubi Kaneliin ovat kaikki tervetulleita. Kotoklubi Kanelissa opitaan arkielämän suomen kieltä toiminnallisesti yhdessä lasten ja vanhempien kanssa laulaen, leikkien, liikkuen ja taiteillen.

KOTIVA- Suomen kielen kurssit pienten lasten kotivanhemmille
Opiskele suomea sillä aikaa, kun lastenhoitaja hoitaa lastasi. Lastenhoito järjestetään kurssipaikan lähellä, ja siitä vastaa Helsingin kaupungin leikkipuistotoiminta. Kurssi ja lastenhoito ovat maksuttomia.

Familia ry
Familia järjestää suomen kielen keskusteluryhmiä, joita ohjaavat vapaaehtoiset. Ryhmissä voi harjoitella suomen kielen alkeita tai harjoittaa jo hankittua kielitaitoa muiden samassa tilanteessa olevien kanssa.

Suomen kielen kielikahvilat ja keskusteluryhmät
Helmet-kirjastot järjestävät suomen kielen keskusteluryhmiä. Ryhmiin voi osallistua milloin itse haluaa, eikä suomea tarvitse puhua sujuvasti.